Ägg nästan lika farligt som rökning

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Ökar risken för åderförkalkning

Ett ägg om dagen är nästan lika illa som att röka 20 cigaretter.

Åtminstone när det gäller att öka risken för åderförkalkning.

Men den nya studien har redan fått kritik.

Drygt 1 200 personer i 60-års åldern fick bland annat svara på hur mycket ägg de åt och många cigaretter de rökte per dag. Tre eller flera ägg per vecka ökade risken väsentligt för åderförkalkning i halspulsådern – något som kan leda till stroke. Bland de riktiga äggfantasterna var riskökningen nästan lika stor som för personer som röker ett paket cigaretter om dagen.

– Det har visats i flera studier att äggula kan öka kolesterolnivåerna hos människor. I värsta fall kan du utveckla hjärt- och kärlsjukdomar på sikt, säger Kjetil Retterstøl vid Oslo universitet till Dagbladet.

Kritik mot resultatet

Den kanadensiska studien som publicerades i tidskriften Atherosclerosis i juli har delat forskarvärlden i två läger. Den ena är förbluffade över resultatet medan andra kritiserar studien för att vara osäker. Steven Novella skriver på bloggen Science-Based Medicine att studien snarare visar att äggätande inte höjer kolesterolhalterna alls. 

– Ägg har många fina egenskaper så jag tycker att det är lite missvisande att jämföra det med rökning, säger Kjetil Retterstøl.

Publicerad: