Reinfeldt kan kallas till förhör

Orosmolnen hopar sig för statsministern

Saudiaffären kommer att förfölja Fredrik Reinfeldt under lång tid framöver.

Nu talar allt för att han kommer att kallas till förhör om skandalen.

– Han är trots allt statsminister, så han får ställa in sig på det, säger en ­ledamot i Konstitutions­utskottet.

2012 har börjat allt annat än bra för Fredrik Reinfeldt. Allianssamarbetet knakar, färska siffror visar att de skyhöga opinionssiffrorna från i höstas är borta och hans regering anklagas allt mer för idélöshet. Privat brottas han samtidigt med en separation från ­Filippa Reinfeldt, hans hustru sedan 20 år tillbaka.

Tolgfors anmäld

När Sten Tolgfors valde att avgå i förrgår trodde flera moderater att de akuta problemen med Saudiaffären nu skulle vara över för statsministern. Men han lär få dras med den kontroversiella historien under en lång tid framöver. Flera ­turer i affären är att vänta.

Sedan några veckor tillbaka står det klart att ­ex-ministern Sten Tolgfors är anmäld till Konstitutionsutskottet, KU, för sin inblandning i affären. ­Totalt har det kommit in tre olika anmälningar.

– Det är högst troligt att också Reinfeldt kallas till KU-förhör om vad han visste, säger en ledamot i KU.

Björklund kritiserade

Också KU:s ordförande Peter Eriksson (MP) räknar med att statsministern kommer att förhöras när granskningen drar i gång på allvar efter sommaren.

– Det är ju inte uteslutet eftersom det har fattats ett antal regeringsbeslut i det här ärendet kring affären, säger han.

FP-ledaren Jan Björklund var tidigt ute och kritiserade Saudiaffären.

Hans parti motsatte sig en förlängning av det militära avtalet mellan Sverige och den brutala diktaturen. Det ser Peter Eriksson som ett tecken på att frågan har behandlats på partiledaröverläggningar inom alliansen.

– Det gör att det finns en del som talar för att Fredrik Reinfeldt själv varit inblandad och har en del kunskap om det här. Vad han har ­vetat om är intressant, ­säger han.

Publisert: