Nyheter

Breivik ville ha sin bas i Sverige

Av: 

Anders Munck

NYHETER

Sökte ensligt belägen bondgård i Värmland

Anders Behring Breivik planerade att ha sin terrorbas­ i Sverige.

Sommaren 2010 bad han svenska kommuner om hjälp med att hitta ett ensligt hus – och en av dem gav honom ett konkret­ tips.

– Huva mig känner jag så här i efterhand, säger Christina Öster på turistbyrån i Morokulien.

Den 6 juli 2010 skickade Anders Behring Breivik ett stort antal mejl till mäklare och kommuner i Sverige. Hans mål var att hitta en bas – en utgångspunkt för terror­attackerna i Oslo och på Utøya.

Ville hyra i Värmland

Breivik ville hyra en gård i Värmland, nära gränsen till Norge­, där han kunde gömma sig för den norska säkerhetstjänsten. Här skulle han i lugn och ro tillverka bomberna till den massiva sprängattacken i centrala Oslo. Det avslöjar SVT:s ”Uppdrag granskning”.

I breven, som är undertecknade med hans eget namn, skriver Breivik att han söker en övergiven ”bondgård eller anläggning” – som ska vara ”isolerad, ödslig” – för att skriva om börsen under­ ett till två års tid.

”Försöker hjälpa alla”

Ett av mejlen hamnade hos Christina Öster på turist­byrån i Morokulien i Eda kommun.

– Jag minns att jag tyckte att det var ett jättekonstigt brev. Särskilt kombinationen att skriva om börsen och inte behöva vare sig el eller­ internet. Men vi försöker hjälpa alla­, och jag tänkte att han kanske hade elallergi, säger hon till Aftonbladet.

Så Christina Öster tipsade om en gård söder om Koppom i Eda. Men Breivik hörde aldrig av sig till ägaren­.

– Huva mig känner jag så här i efter­hand. Tänk om han hade tillverkat bomber här i Koppom, vilken­ skada de hade kunnat göra, säger hon.

Breivik mejlade också till Eda kommun och till Torsby kommun. Men där fick han inga konkreta tips om gårdar.

Valde en norsk gård

– Vi är vana vid att norrmän hör av sig och frågar om lediga stugor och vi hänvisar alltid till privata fastighetsförmedlare, så även den här gången, säger Margot Enqvist, administrativ chef på Torsby kommun.

Slutligen valde Breivik en gård i Åsta i Hedmark, 2,5 mil in på norsk mark. Det var troligen här han tillverkade den bomb som krävde åtta människors liv den 22 juli förra sommaren.

BREVET TILL KOMMUNERNA

Mitt namn är Anders Behring och jag har beslutat att spendera de närmaste ett til två åren för att skriva en bok om aktiestrategier, primärt teknisk analys og psykologi relaterad till aktiehandel. I detta sammanhang försöker jag at hitta en lugn och isolerade plats i Torsby eller Eda kommun, en ledig, övergiven liten bondgård eller anläggning. Jag hade varit väldigt tacksam och du kunde ha hjälpt mig att hitta en lämplig plats eller kanske guidade mig till någon som har lokal kännedom om de ledig/avvecklad små bondbårdar i Torsby eller Eda kommun.

Specifikationer:

* Priskategori: 1 000–4 000 SEK per månad. (Pris så överkomligt som möjligt, desto lägre desto bättre)

* Tidsaspekt: 1–2 år

* Behöver inte vara möblerad

* Måste inta ha en elektricitet eller innlagt vatten men detta hadde varit en bonus

* Måste ha en lada/garage/dölj

* Isolerad, ödslig

* Nära till natur, skog

Jag hadde blivit mycket takksam om ni kunna ha hjulpat mig.
 

Med vennlig hilsen

Anders Behring

andersbehring@hotmail.com

Fler kopplingar

Sångerskan Saga

I sitt manifest ägnar Breivik stort utrymme åt en hyllning av den svenska nationalistiska sångerskan Saga: ”En modig, svensk, kvinnlig nationalistorienterad musiker som skapar popmusik med patriotiska texter”, skriver han bland annat.

SIM-kortet

Ett SIM-kort registrerat på en svensk tvåbarnsmamma hittas på Breiviks gård efter gripandet. SIM-kortet var placerat i ett usb-modem. Kvinnan vet fortfarande inte varför hennes kort fanns hos Breivik.

Bombingredienser i Karlstad

Anders Behring Breivik hämtade ut tre stavar aluminium på Schenkers terminal i Karlstad. Metallen, som totalt vägde 150 kilo, ska Breivik ha malt ned och använt som ingredienser till bomben i Oslo.

Peter Mangs

Breivik har påstått i förhör att den misstänkte svenske serieskytten Peter Mangs är en del av norrmannens motståndsrörelse. I förhören ska Breivik ha sagt att Mangs är den ”största motståndsmannen” i Skandinavien före attentaten i Oslo och Utøya­.

ANNONS EXTERN LÄNK

JACKPOTT - 7 miljoner på Stryktipset. Skaffa andel i Sportbladets jättesystem | Spel från AB Svenska Spel. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert: