Tanka billigt i bensinkriget

avVictor Stenquist

Bensinpriset slår nya rekord.

I Grums får man betala mer än 16 kronor per liter.

Men det finns knep för den sparsamme – genom att tanka på rätt dag.

Foto: Motormännen/Magnus Glans
Mikael Höög, pressansvarig på Motormännen.

Bensinpriset har nått nya höjder, och vid OK Q8 vid Nyängsrasta i Grums sattes rekordet med 16.03 kronor för en liter 95-oktanig bensin, enligt SVT.

Över hela landet nosar literpriset på nära 16 kronor jämnt.

Kan spara pengar

Men i eländet finns pengar att spara.

En norsk undersökning har visat att bensinpriset är som dyrast på måndagar, för att sedan sjunka i stadig takt över veckan, för att vara som lägst på söndagar.

– Prisvariationerna på drivmedel följer ett fast system genom veckan. Det har varit likadan i åratal. Den som inte känner till upplägget eller inte kan välja när man ska köpa kommer ofta att tanka bensin på ”fel” tidpunkt och förlora pengar. Konsumenter som känner till mönstret kan vinna, säger professor Frode Steen vid Norges Handelshøyskole till Bergens Tidene.

Genom 30 000 observationer genomförde Steen studien, med sin kollega Øystein Foros, redan 2008 men mönstret går igen även i dag.

På måndagar sätts ett nytt pris vid varje bensinstation, men genom konkurrens med närliggande mackar pressas priset under veckan för att i regel vara som lägst under söndag eftermiddag, enligt studien.

Måndagen efter sätts ett nytt pris och priscirkusen fortsätter.

Borde vara mer krig

Men priskriget mellan mackarna borde vara hårdare än det är, säger Mikael Höög, pressansvarig vid Motormännen.

– Det känns som att prisrörelsen är ganska konsekvent överlag. Vi skulle gärna se att det var lite mer priskrig, säger Höög till Aftonbladet.

Han fortsätter:

– Jag tycker att man som bilförare kan tänka på att köra lite mer miljövänligt, så kallad eco driving. Genom att köra på högre växlar och inte accelerera så hårt kan man hålla igen bränsleförbrukningen. Är man duktig kan man spara runt 15 procent jämfört med en normalåkare.

Motormännen har även upprättat en särskild hemsida med information om hur man kör bensinsnålt.