Polisen fruktar våld

avLinda Hjertén

Publicerad:
Uppdaterad:

Carl-Eric, 61, svävar mellan liv och död efter misshandel

1 av 4 | Foto: Gunilla Renström
VARM OCH GODHJÄRTAD Carl-Eric Cedvander levde ett stilla liv innan misshandeln. Han tillbringade mycket tid tillsammans med hunden Barney och dennes bror Julius. Barney var med vid det brutala överfallet.

KORTEDALA. Polisen håller extra koll i Kortedala efter den brutala misshandeln av Carl-Eric Cedvander, 61.

Man fruktar att händelsen ska utlösa våldsamma manifestationer.

– Vi bevakar detta noggrant, säger Bertil Claesson, chef för polisen i Nordost.

I fontänen på Kortedala torg brinner ljus trots att solen skiner. Några har lämnat kort med hälsningar till Carl-Eric som fortfarande kämpar för sitt liv på sjukhuset.

På en stor lapp har någon skrivit: "Civilkurage. Vad är det?? Alla ni som såg på när mannen blev misshandlad, vad gjorde ni? Ingenting fegisar".

Många på torget stannar till en stund vid fontänen. Står tysta och ser på de fladdrande ljusen.

Det var här som den brutala misshandeln inträffade den 18 mars. Enligt vittnen anföll gruppen på sju pojkar Carl-Eric och sparkade och slog honom. De sparkade ner honom i fontänen. Där blev han liggande när misshandeln fortsatte.

– Det är fruktansvärt det som hänt. Och inte vågar man gripa in, då blir man kanske nedslagen själv, säger Lennart Karlsson, 69, som bott i området länge.

Ingen hann reagera

Ett vittne som såg misshandeln har tidigare sagt till GP att allt gick så snabbt att ingen hann reagera.

– Allt gick så fort, på några minuter. Folk skrek ”sluta”, ”vad fan gör ni” men det var ingen som hann reagera innan killarna sprang iväg.

Alla i Kortedala är medvetna om vad som hänt. 

Enligt polisen har händelsen gjort att många reagerat mot det meningslösa våldet. I onsdags samlades ett gäng ungdomar vid fontänen på torget för att visa sitt stöd för Carl-Eric Cedvander och sin motvilja mot det som hänt.

– Men vi känner även en oro att det ska gå åt andra hållet. Vi ser att rasistiska hemsidor skuldbelägger invandrare generellt efter det som hänt. Det gör mig arg och vi bevakar den utvecklingen noggrant. Manifestationer mot våld är bra, ett friskhetstecken. Men vi vill inte att det blir manifestationer för hat, säger Bertil Claesson, chef för polisen i Nordost.

Några killar som hänger på torget säger att händelsen påverkat alla. 

– Det är inte rätt det de gjorde, om de nu gjorde det. Visst har man märkt att fördomarna mot alla oss invandrare ökat efter det, säger en av killarna.

”Jag känner dem”

Fyra av de misstänkta pojkarna sitter nu häktade för synnerligen grov misshandel. Ytterligare tre är misstänkta men är på grund av sin låga ålder omhändertagna av de sociala myndigheterna.

Pojkarna gick alla i högstadiet på samma skola, Hjällboskolan, några kilometer från Kortedala torg.

Där är många av eleverna övertygade om att pojkarna är oskyldiga.

Andra säger att de nog gjorde det men att de säkert bara försvarade sig.

– Jag känner dem. De skulle aldrig slå någon sådär, säger en kille.

Ingenting som hittills framkommit styrker dock teorin att Carl-Eric Cedvander skulle gått till attack mot pojkarna.

– Bredvid fontänen finns en liten lekplats med konstgräs. Det första jag såg var att mannen stod där. Sedan kom en grupp killar rusande runt hörnet vid krogen Mitt kök och rakt på honom, har vittnet Maria sagt till GP.

Fanns drogmisstanke

Enligt Hjällboskolans rektor, Peter Holmqvist, började de nu misstänkta pojkarna att förändra sitt beteende för en tid sedan.

– De tillhörde en grupp som vi kände oro för. Det berodde på det umgänge de hade på sin fritid där det fanns misstanke att droger förekom, säger rektorn.

Flera av dem började skolka den sista tiden. Några av dem polisanmäldes för att ha bråkat på en annan skola. När en lärare fick tre av däcken på sin bil sönderskurna riktades misstankar mot några i gruppen.

– Vi tog kontakt med deras föräldrar och uppmanade dem att drogtesta sina barn. Det var blandade reaktioner på det, säger Holmqvist.

”Är fruktansvärt”

På onsdag ska ett föräldramöte hållas på Hjällboskolan. Polis kommer att närvara för att informera de andra elevernas föräldrar om situationen i området och vad för tecken man kan leta efter hos sitt eget barn, för att se om de är i riskzonen. I området finns problem med drogen Spice, en som sägs ge ett väldigt starkt cannabisliknande rus och som man blandar i vanliga cigaretter.

– Det som hänt är fruktansvärt. Vi vill ge föräldrarna de bästa möjligheterna för att ta hand om sina barn, säger Peter Holmqvist.

Publicerad: