Fransk seger är bäst för din plånbok

Av: Oskar Forsberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Din plånbok bör heja på Frankrike i fotbolls-EM

I alla fall enligt den holländska banken ABN-Amro, som siar att en fransk seger är bäst för världsekonomin och eurons överlevnad.

– Kanske går en viss konsumtion upp, men det räcker nog tyvärr inte, säger Klas Eklund, SEB:s seniorekonom.

Klas Eklund.
Foto: Scanpix
Klas Eklund.

På fredag börjar fotbolls-EM. Ur ett ekonomiskt perspektiv är det bäst om Frankrike vinner. En holländsk eller tysk seger skulle också kunna funka. Däremot vore det illa om Sverige tog hem turneringen – det skulle, enligt ABN Amro, uppmuntra euroskeptikerna och försvaga tron på valutan.

Frankrike, som nyligen fått sitt kreditbetyg sänkt, bedöms vara det euroland som bäst skulle gynnas av en EM-titel. Framförallt med tanke på fiaskot i VM för två år sedan. En seger skulle stärka det stora eurolandets stolthet och framåtanda, menar den holländska banken.

En EM-vinst för krisdrabbade Grekland skulle, enligt ABN Amro, göra varken från eller till. Detsamma gäller för Italien, Spanien och Portugal.

Lustigheter

Den holländska bankens uträkning är inte vetenskaplig utan gjord med glimten i ögat. Klas Eklund, seniorekonom på SEB, ser inte på vilket sätt en fransk seger skulle vara mest gynnsam för euron.

– Det är många analytiker som försöker överträffa varandra i lustigheter inför stora mästerskap. Det blir kanske ett väldigt uppsving i vin- och ölförsäljning i det vinnande landet just den dagen, men knappast mycket mer, säger han och tar ett exempel:

– Om Sverige går långt eller vinner så kommer förmodligen försäljningen av grillkol, öl, rosévin och Zlatantröjor skjuta i höjden men knappast någonting annat.

Däremot kan stora turneringar vara gynnsamma för värdnationerna.

– Man investerar i infrastruktur och drar upp sysselsättningen vilket faktiskt, tillsammans med stor publikströmning och försäljning av tv-rättigheter, kan dra upp BNP:n totalt, säger Klas Eklund.

Ekonomiska faror

Men han ser också ekonomiska faror med att anordna stora sportevenemang.

– När OS hölls i Aten för 10 år sedan lånade de väldigt mycket pengar och sedan satt de med skägget i brevlådan efteråt.

Själv tror Klas Eklund på tysk seger i EM, vilket även ABN Amro gör.

– Spelar tyskarna som de gjort tidigare och höjer sig lite får de nog hållas som favoriter.

Tror du Sverige går vidare från gruppspelet?

– Det är nog fifty-fifty, tror jag.

Publicerad: