Nyheter

Nu kan fler följa efter

Av: 

Lisa Röstlund

Olof Svensson

Leo Lagercrantz

NYHETER

Efter Aftonbladets avslöjanden: Folksam säljer alla sina aktier i Lundin

Oljejätten tystade ­kritikerna och vägrade att gå med på en oberoende granskning.

Efter Aftonbladets ­avslöjande om Lundin ­Petroleum säljer Folksam alla aktier i bolaget.

– Ett helt logiskt agerande, säger Hans De Geer, professor i företagsetik.

Aftonbladets granskning om Lundin Petroleums verksamhet i Sudan har fått flera stora aktieägare att kräva en oberoende utredning. Men Lundin Petroleum har vägrat gå med på kraven.

Säljer samtliga aktier

I går tog tålamodet slut och Folksam meddelade att man säljer samtliga 3,8 miljoner aktier i bolaget. Värdet beräknas till en halv miljard kronor.

– Vårt beslut att sälja grundar sig på hur Lundin Petroleums styrelse och ledning valt att hantera de allvarliga anklagelser som riktats mot bolaget, säger Carina Lundberg Markow, ägaransvarig på Folksam.

Aftonbladet har i en rad artiklar ­visat Lundin Petroleums roll i kriget i Sudan. Bolaget har anklagats för att ha medverkat till brott mot de mänskliga rättigheterna i ­Sudan och Etiopien 1997 och 2003.

Nekat till anklagelserna

Lundin Petroleum har kategoriskt nekat till anklagelserna och menar tvärtom att deras närvaro gagnat lokalbefolkningen. En internationell brottsutredning pågår just nu men Folksam menar att en oberoende utredning är nödvändig – bland annat för att utreda det moraliska ansvaret. Trots att flera tunga aktie­ägare stött Folksams förslag sa bolaget nej till en oberoende granskning vid en stormig årsstämma i maj.

Freds- och konfliktforskaren Johan Brosché vid Uppsala universitet tror att Folksams beslut kan följas av andra aktieägare.

”Ett stort steg”

– De är klart intresserade av den moraliska frågan. Det är ett stort steg när den första storägaren tar det här steget. När en börjar är det rätt troligt att andra ­följer efter. Det ska bli intressant att se vad som händer i Norge där Lundin har stora intressen, säger han.

Att en så stor aktör som Folksam väljer att sälja samtliga aktier i ett så stort bolag är ovanligt och kan komma att få betydelse för övriga ägare, menar Hans de Geer, professor i företagssetik.

Logiskt agerande

– Det är definitivt inte vanligt men det är ett logiskt agerande eftersom Folksam inte fått något gehör för sina synpunkter. De andra aktie­ägarna kommer förmodligen att göra en självstående analys om hur de kommer göra, säger han.

AFA försäkring och SEB var två av aktieägarna som också krävde en oberoende utredning. I går ville ingen av dem kommentera Folksams beslut.

– Vi noterar detta, vi röstade för Folksams förslag på utredning. Vad detta konkret kommer innebära framöver kommer vi återkomma till, säger Rolf ­Eriksson, presschef på AFA Försäkring.

Aftonbladet har sökt Swedbank, som är den tredje största aktieägaren, utan framgång.

ANNONS EXTERN LÄNK

SISTA CHANSEN! Skaffa ett nytt HBO Max-konto här och få 50 % rabatt – livet ut!

HBO Max

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter