Nyheter

Upp till tolv döda i angrepp mot Gaza

Av: 

Carina Bergfeldt

Ett av offren Palestinier sörjer ett av gårdagens offer. upp till tolv människor uppges ha dödats i Israels flygattack mot Gazaremsan.

Foto: AFP

NYHETER

Israel utförde på fredagen flygattacker mot Gazaremsan.

Ledaren för palestinska Folkets motståndskommittéer (PRC), Zuheir al-Quessi, fanns bland dödsoffren.

Exakt hur många människor som omkommit i oroligheterna är oklart, men palestinska sjukhuskällor uppger enligt AFP att tolv personer dödades och 19 skadades.

Angreppen kom efter raketbeskjutning från Gazaremsan in i Israel. AFP uppger där att ingen människa skadades fysiskt, medan israeliska medier uppger att mellan fyra till åtta personer skadades.

Sprängde bilen

Det huvudsakliga målet för attacken var Zuheir al-Quessi, ledare för palestinska Folkets motståndskommittéer (PRC).

Han färdades i en blå sedan som träffades av en missil. Bilen slets sönder och dödade omedelbart al-Qaissi, hans svärson Mahmoud Hanini – även han hög ledare inom PRC – samt ytterligare en palestinsk militär.

Attacken är den mest våldsamma på många månader och skedde bara dagar innan den så kallade kvartetten (EU, FN, Ryssland och USA) har toppmöte för samtal om konflikten.

Kidnappade Schalit

Israel har i många år anklagat PRC för att vara en av de mest aktiva grupperna att avfyra raketer in i landet och hävdar också att gruppen – och främst al-Qaissi – är ansvariga för att flytta pengar åt Hizbollah.

Men mest kända är PRC för att 2006 ha kidnappat den israeliske soldaten Gilad Schalit. Han satt sedan fängslad i över fem år innan han byttes i ett historiskt byte förra året, när Israel fick tillbaka honom – och Gaza fick tillbaka 1 027 palestinier.

ANNONS EXTERN LÄNK

Sommarläsning till kampanjpris! Missa inte vår REA på utvalda böcker - handla här.

Shop

Publisert: