Lars Ohly fick stående ovationer

Av: Anette Holmqvist

Publicerad:
Uppdaterad:

UPPSALA. Lars Ohly fick stående ovationer både före och efter sitt sista tal som vänsterns partiledare.

Efter åtta år på posten tackar han nu för sig.

Om det blir Jonas Sjöstedt ensam eller tillsammans med Rossana Dinamarca eller Ulla Andersson som tar över, återstår att se.

– Jag välkomnar vem det än blir. Jag jobbar bra med alla tre, säger Ohly som tänker sitta kvar i riksdagen till 2014.

Tjugo minuter försenad tog Lars Ohly plats på scenen i Uppsalas kongresshall efter Pomperipossa Band som hade underhållit med Internationalen och glittrande gladdisko. Han ägnade sitt tal åt att peka ut de frågor han anser är viktigast för Vänsterpartiet framåt – och också till att dela ut saftiga kängor mot regeringen men också mot sina tidigare samarbetspartier Socialdemokraterna och Miljöpartiet. I talet gick han också till glödande försvar för en politik som utjämnar klasskillnader, som är solidarisk med andra länder och som motarbetar rasism.

– Vi vägrar att delta i hetsen mot muslimer, slog han fast.

Blev mycket rörd

Mycket rörd blev han när han talade om Utöya-attacken i somras.

Efter talet fick han mycket varma applåder av en kongress som också gav honom stående ovationer och en bukett vänsterröda blommor.

På presskonferensen efteråt summerade Lars Ohly sin tid som partiledare med att bland annat säga att han tycker att han lämnar över ett parti som mår bättre än det gjorde 2004 när han tog över. Enligt honom är en stor del av tidigare splittringar nu utraderade.

Ångrar inte det rödgröna samarbetet

Både i talet och efteråt gjorde han klart att det är viktigt att V fortsätter att visa ambitioner på att få regeringsmakt.

– Men jag har svårt att se att vi skulle kunna gå fram med ett liknande samarbete 2014 som det vi hade i valet 2010, säger han men menar att han ändå inte ångrar det rödgröna samarbetet.

Under kongressens första dag ska också avgöras om partiet ska ha en eller två partiledare framöver. Partistyrelsen har föreslaget en enda i toppen men många av distrikten är för en delad lösning.

Aftonbladets Anette Holmqvist twittrar från Vänsterpartiets kongress.

Publicerad: