Nyheter

Syrien: "Det var ingen massaker"

Av: 

TT

Lisa Räng

NYHETER

Aktivister vittnade om stridsvagnar och helikoptrar som gick till attack mot den lilla staden Treimsa i torsdags. Ett blodblad som resulterade i 200 döda. Men den syriska regimen förnekar att det var en massaker och hävdar att man inte använt tunga vapen.

Samtidigt har FN-observatörer, som återvänt till Treimsa för att utreda massakern, hittat nerblodade hem tillsammans med använda kulor, artilleripjäser och granatkastare. Dussintals människor hade redan begravts i en massgrav.

"Beväpnade terrorister"

– Det var ingen massaker utan en en sammandrabbning mellan vanliga trupper och väpnade grupper som inte tror på en politisk lösning, sa talesmannen för det syriska utrikesdepartementet, Jihad Makdissi, vid en presskonferens i Damaskus, rapporterar BBC.

Regimen uppgav att 37 personer dödats till skillnad mot de 200 dödsoffer som aktivister tidigare vittnat om. Makdissi hävdade att endast handeldvapen använts mot fem hus där det fanns "beväpnade terrorister".

– Regeringstrupper använde inte helikoptrar och stridsvagnar, sa han.

Namn på 103 döda

Enligt FN:s observatörer har dock tunga vapen använts.

– Flera olika vapen användes, inklusive artillerield, granatkastare och handeldvapen, säger FN:s talesperson Saysan Ghosheh, enligt BBC.

Enligt BBC har observatörernas slutsatser hittills varit mer i linje med regimens version men utredningen har försvårats av att observatörerna inte anlände till staden förrän 48 timmar efter attacken. Efter massakern i Hula för en dryg månad sedan var de däremot snabbt på plats och kunde då räkna kropparna och konstatera att det rörde sig om en massaker.

Det syriska observatoriet för mänskliga rättigheter säger att de har namn på 103 döda i Treimsa, däribland 50 rebeller. Till AP sa en aktivist att det fortfarande fanns döda under rasmassorna.

Röda korset: "Ett inbördeskrig"

Internationella rödakorskommittén (ICRC) säger nu att man betraktar konflikten i Syrien som ett inbördeskrig vilket innebär att internationell humanitär lag gäller i landet, rapporterar AP. Lagen ger parterna i konflikten rätt att använda nödvändigt våld men attacker mot civila kan leda till åtal krigsbrott.

Rysslands president Vladimir Putin kommer att träffa FN:s och Arabförbundets medlare Kofi Annan på tisdag för att diskutera Syrien, uppger Kremls presstjänst enligt ryska Interfax.

Rapporterna om vad som händer i Syrien är svåra att bekräfta eftersom Syrien hindrar journalister från att röra sig i landet. 16 000 människor tros ha dött sedan upproret mot Bashar al-Assad inleddes i mars förra året.

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter