Efter Lundsberg – nu får två internatskolor till kritik

Skolchefen: ”Vi förstår faktiskt inte alls vad anklagelserna handlar om”

Grennaskolan.
Grennaskolan.

Först ut att sågas var Carl Philips gamla skola Lundsberg.

Nu kritiserar Skolinspektionen även elitskolorna Sigtuna och Grennaskolan - men granskningen får kritik:

– De drar för långa slutsatser och då blir det inte korrekt, säger Sigtunas skolchef Kent Edberg.

Berättelserna om kränkningar av elever på riksinternatskolan Lundberg slog för ett par veckor sedan ner som en bomb i landet. En av de första att vädra sin ilska var utbildningsminister Jan Björklund (FP).

– Varför de här skolorna haft en slags gräddfil i lagstiftningen och regelverket kan jag inte svara på, det har gällt under mycket, mycket lång tid, sa han till Ekot.

Nu vänder Skolinspektionen sökljuset mot de andra två riksinternatskolorna: Sigtuna och Grennaskolan.

Och även där lämnas en del att önska.

Äldre slår yngre

I en anmälan Barn- och elevombudet beskriver en före detta Grenna-elev hur han misshandlades av sina klasskamrater med en livrem.

I ett mejl till Skoinspektionen vittnar en annan före detta elev om liknande händelser: äldre pojkar som slår de yngre, barn som favoriseras för att de är rika och elever som förnedras offentligt vid skolans årliga julrevy.

Granskningen visar också att skolan är dåliga på att fånga upp signaler om mobbning - och att elever som missköter sig riskerar relegering.

– Alla uppgifter när elever kränks och när inte signalerna tas seriöst är allvarliga. Här är barnen mer utsatta då de inte kan gå hem, säger Anne Terdén, undervisningsråd på Skolinspektionen.

På Grennaskolan känner man inte igen sig i de före detta elevrenas berättelser.

”Förstår inte alls”

– Ingen här på skolan känner igen sig i beskrivningarna, vi förstår faktiskt inte alls vad anklagelserna handlar om. Inga andra elever har vittnat om sådana händelser, säger skolchefen Mats Almlöw.

På kungens gamla skola, Sigtuna humanistiska läroverk, vittnar Skolinspektionens granskning om så kallad "kamratfostran" som ibland fortfarande kommer upp till ytan.

Dessutom förbjuds eleverna att bära symboler som strider mot skolans värdegrunder. Det bryter mot grundläggande demokratiska värderingar, menar skolinspektionen.

Skolchefen Kent Edberg välkomnar granskningen men tycker att Skolinspektionen går för långt.

– De brister de påtalar kan i sig vara riktiga, och de kommer vi korrigera, men jag tycker att de drar för långa slutsatser och då blir det inte korrekt, säger han.

Skolorna har till 15 mars på sig att svara på Skolinspektionens föreläggande.

Publisert: