Sonden Curiosity har landat på Mars

NYHETER

Sonden ska söka liv på den röda planeten

Rymdsonden Curiosity har rest över 248 miljoner kilometer på drygt åtta månader.

På måndagsmorgonen svensk tid tog sig sonden genom amosfären och landade på den röda planetens yta.

– Jag fick gåshud, säger astrofysikern Knut Jørgen Røed Ødegaard.

Marsonden Curiosity är Nasas hittills största robotbil och som de 39 tidigare – lyckade och misslyckade – uppdragen ska den söka svaret på en fråga: Finns det liv på Mars?

Resan mot den röda planeten startade för över åtta månader sedan och vid 07.24 började ruttens sju sista skälvande minuter.

Vid 15-tiden lokal tid på Mars landade Curiosity på planetens yta i Gale Crater.

– Jag fick gåshud. Det är helt otroligt. Det gick, det gick, utbrister astrofysikern Knut Jørgen Røed Ødegaard till VG.

"Det var galet"

Han följde landningen via Nasas hemsida och han trodde inte sina ögon när sonden landade.

– Jag hade aldrig trott att landningen skulle gå. Det är helt vanvettigt. Det var nästan galet att försöka sig på en sådan landning – och så lyckas det, säger Knut Jørgen Røed Ødegaard.

Först lossnade sonden de solpaneler som gett energi till rymdfärden och tog sig in i Mars atmosfär för att sedan landa på ytan, enligt Nasa.

– Landningen är science fiction i sig själv, säger Ødegaard som satt med hjärtat i halsgropen och handsvett när han följde landningen.

Svåraste landningen

Nu inleder robotbilen ett två år långt uppdrag på planetens yta i Gale Crater i jakt på livstecken.

Marssonden sände sina första signaler från Mars till Nasa strax innan landningen.

– Vi tar emot hjärtslagstoner just nu, och saker ser lovande ut, säger en medlem av Nasas ledningscentral i Pasadena i Kalifornien, enligt AP.

Marslandningen är den svåraste av alla de 40 försök som gjorts sedan det första misslyckade med Korabl 4 som 1960 inte nådde omloppsbana. Nasas ingenjörer påbörjade arbetet med att träda in i atmosfären redan för 45 dagar sedan.

4,8 kilo atomkraft

Sonden föll i fallskärm fyra minuter efter inträdet med en hastighet av 1 700 kilometer i timmen mot Mars. 50 sekunder innan den nådde ytan styrdes sonden av små raketer, skriver SvD. Först 20 meter från Mars yta bromsade den in och släppte ner rymdbilen med hjälp av kablar.

Vädret på Mars skulle enligt söndagens prognoser ge bra förutsättningar för landningen av det 900 kilo tunga utforskarfordonet. Som drivs av 4,8 kilo plutoniumdioxid som ska generera tillräckligt med energi för 14 år, skriver SvD.

Planen är att Curiosity under minst 23 månader ska analysera markytan och ta prover, den rör sig med en hastighet på upp till 200 meter per dag. Till sin hjälp i arbetet har den bland annat en laser som kan skjuta sönder stenar och flera kameror som ska skicka bilder till jorden.