Nyheter

”Reinfeldt har skapat 25–75-samhället”

Av: 

Erik Wiman

NYHETER

Göran Persson till attack mot M i majtalet

Göran Persson majtalade i Gnesta och skickade giftpilar högerut om ungdomsarbetslösheten.
Göran Persson majtalade i Gnesta och skickade giftpilar högerut om ungdomsarbetslösheten.

Ungdomsarbetslösheten är vår tids mest dramatiska misslyckande.

Det anser den före detta statsministern Göran Persson.

– 25 procents ungdomsarbetslöshet och 75 års pensionsålder är facit av regeringens mandatperioder, sa Persson under sitt första maj-tal i Gnesta.

63-årige Göran Persson säger till Aftonbladet att det kliar i fingrarna och att han ständigt vill blanda sig i den politiska debatten, men att han oftast avstår.

Första maj är ett undantag.

I år riktade han in sig på alliansens arbetsmarknadspolitik och från kommunhuset i Gnesta skickade den före detta stasministern giftiga pilar mot Reinfeldt och Borg.

Borde ha resurser för unga

Persson ställde den höga ungdomsarbetslösheten mot statsministerns utspel tidigare i år om att vi i framtiden kan komma att behöva arbeta till 75 års ålder. Det är, menar Persson, ett hån mot många slitna arbetare. 

– Bara att man talar i sådana termer visar att man inte har förstått någonting, sa Persson och döpte Reinfeldts samhällsbyggnad för 25-75-samhället.

– Ingen hade kunnat drömma om att vi skulle kunna ha 25 procent ungdomar utanför arbetsmarknaden, särskilt inte med en statsminister som säger sig ha ordning på finanserna.

– Om det går bra för Sverige borde vi ha resurser att vända sig till de unga och säga att vi ser dig. Vi hjälper dig in på ditt jobb och att bli vuxen. Att bli en del av den gemenskap där vi alla vill vara med.

Göran Persson tog upp den gamla socialdemokratiska hjärtefrågan om kortare arbetstid, som han anser har fallit lite i glömska.

– Vi ska ha så bra löner som inflationen tål, men min uppfattning är samtidigt att vi kan fortsätta att korta arbetstiderna, man ska inte glömma att vi i dag arbetar allt mer effektivt och rationellt.

Persson använde USA som exempel och sa att landet i dag producerar lika mycket som år 2008, men i dag med sex miljoner människor färre på arbetsmarknaden. Det är samma utveckling han tror att Sverige kommer att gå emot.

”Regeringen vet inte hur de ska agera”

– Är det då meningen att en mindre grupp ska fortsätta att jobba 40 timmar i veckan. Kanske kan man utnyttja utvecklingen och istället förkorta arbetstiden och sätta fler i arbete, menar Persson.

Han avslutade med att prata om Sverige som ett land med regeringskris. Alliansen skakas, menar han, av allt fler interna skandaler och han sträckte sig så långt som att spekulera om ett nytt val före 2014.

Vad som kan fälla alliansen i förtid, ville Persson dock inte gå in på.

– Det är bara att konstatera att regeringen har tappat styrfart, de vet inte längre hur de ska agera. Ha i beredskap att det kan hända dramatiska saker i framtiden.

ANNONS

Nu kan du köpa Muminmuggen Fiske till ett rabatterat pris hos Nordic Nest!

Extern länk från Nordic Nest

Gå till rabatten

Publisert: