Bildt om Wikileaks: Låt dem offentliggöra

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Utrikesministern om anklagelserna om att ha varit USA-informatör

Utrikesminister Carl Bildt i London i dag.
Foto: PETER VAN DEN BERG
Utrikesminister Carl Bildt i London i dag.

LONDON. Utrikesminister Carl Bildt verkar pressad över anklagelserna om att han skulle ha arbetat som informatör åt USA.

Uppgifter som samtidigt är så vaga att han har svårt att bemöta dem.

– Låt dom offentliggöra så kommer vi nog att se slutet på den storyn rätt snabbt, säger Bildt i ett samtal med Aftonbladet.

Bildt kommer ut i en paus under en konferens om hur Somalia ska kunna lyftas ur sitt kaos, som pågår på Lancaster House i London. Han vill helst prata om just Somalia men intresset från media är större när det gäller uppgifter som publicerats i Expressen att Wikileaks förbereder en smutskastningskampanj mot Sverige om organisationens grundare Julian Assange utlämnas hit.

Skälet skulle vara att skrämma Sverige från att utlämna Assange vidare till USA.

Wikileaks säger sig, enligt Expressen, bland annat ha tillgång till en amerikansk diplomatrapport där Carl Bildt påstås ha arbetat som informatör åt USA sedan 70-talet.

Solen lyser på den gröna gräsmattan i St James Park och Bildt ser till en början lika självsäker ut som vanligt när han för första gången kommenterar anklagelserna.

"Finns inga uppgifter"

– Till att börja med finns det inga uppgifter överhuvudtaget, säger Bildt bestämt. Vad som finns är Expressens uppgifter om att Wikileaks förbereder en smutskastningskampanj. Vad jag tycker om en smutskastningskampanj mot Sverige är rätt självklart. Jag vet inte om det ingår i Wikileaks normala sätt att arbeta.

Att du skulle ha varit informatör åt USA är en rätt allvarlig anklagelse. Hur kommenterar du den?

– Låt dom offentliggöra så får vi se vad det är. Så kommer vi nog att se slutet på den storyn rätt snabbt.

Kan du förstå varifrån uppgifterna kommer?

– Jag har inte sett uppgifterna överhuvudtaget.

Du har under lång tid haft mycket goda kontakter i USA. Du är väldigt ofta i USA. Har du någon gång gjort något otillbörligt, informerat om svenska inre förhållanden som du inte borde ha gjort?

För första gången under intervjun visar Bildt tecken på irritation. Överläppen darrar i solljuset. Inte mycket men fullt märkbart. Om det är av ilska, oro eller irritation är omöjligt att avgöra.

I vilket fall undviker Bildt att svara direkt på frågan. I stället markerar han att jag gått över gränsen.

– Nu är du lite inne på "har du slutat slå din hustru"-frågor, säger han.

Bildts pressekreterare meddelar att det är dags att runda av.

Tycker du det är oroande om Wikileaks använder den här typen av metoder för att slå mot Sverige?

– Finns det dom som vill bedriva smutskastningskampanjer mot Sverige så är det något jag ser skeptiskt på, lindrigt uttryckt, säger Bildt. Det handlar just om att kasta smuts och det tycker jag inte man ska göra. I det ligger också att det kan vara felaktiga uppgifter.

För Bildt är situationen besvärande. Han ska kommentera uppgifter som han ännu inte vet det exakta innehållet i. En minst sagt knivig situation.

Anklagelserna kommer ovanpå en hetsig debatt om hur hans gamla roll i Lundin Oils styrelse påverkat hans agerande för att få loss de båda svenska journalisterna som sitter fängslade i Etiopien. Vissa har krävt hans avgång.

Oavsett substansen i de olika anklagelserna kan väl lugnt sägas att de senaste månaderna varit opinionsmässigt jobbiga för utrikesministern.

Publicerad: