Så kan S nya ledning se ut

Av: Anette Holmqvist

Publicerad:
Uppdaterad:

Nya roller i Löfvens gäng

Det här blir Stefan Löfvens innersta krets.

Riksdagsledamöterna Ylva Johansson, Sven-Erik Österberg, Ibrahim Baylan och Mikael Damberg får alla tunga poster i den nya S-ledarens lagbygge.

Största skrällen är dock att den som väntas ta över som ekonomiskpolitisk talesperson inte ens sitter i riksdagen.

Vid ett extrainsatt gruppmöte på torsdag sker några strategiska förändringar i den socialdemokratiska partiledningen. Personer kommer att få byta plats med varandra, och  sådana som nu har ledande uppdrag får kliva åt sidan.

När Stefan Löfven sätter samman sitt lag är det erfarenhet han strävar efter. De som får de tyngsta posterna har varit med under såväl Göran Perssons som Mona Sahlins tid och har erfarenhet från en rad tunga poster i partiet, bland annat som ministrar. Undantaget är Mikael Damberg som dock har en bakgrund som ordförande i ungdomsförbundet SSU.

Stefan Löfven väntas göra förändringar på alla de främsta positionerna i partiet. Både gruppledaren Carina Moberg som den ekonomiskpolitiske talespersonen Tommy Waidelich ser ut att få gå, eftersom de är så förknippade med Håkan Juholts tid som partiledare. Bland dem som nu lyfts upp till tätpositioner i partiet finns flera som var öppet kritiska mot den avgångne partiledaren Håkan Juholt.

- Det är personer som höll i yxan mot Juholt som nu premieras med nya poster, säger en högt uppsatt socialdemokrat.

Enligt Aftonbladets källor tar skolpolitiske talespersonen Mikael Damberg över som gruppledare, medan ex-ministrarna Ibrahim Baylan och Sven-Erik Österberg får basa över socialdemokraternas skol- respektive näringspolitik. Ylva Johansson är talesperson i jobbfrågan men kan också vara aktuell som ekonomiskpolitisk talesperson.

Det allra mesta talar dock för att Stefan Löfven väljer att kopiera Moderaternas recept inför 2006 när ekonomen Anders Borg lyftes in som ekonomiskpolitisk talesperson, utan riksdagsplats. Väljer Löfven den modellen är det två personer som står högst upp på önskelistan – ekonomerna och tidigare statssekreterarna Magdalena Andersson, överdirektör på Skatteverket, och Jens Henriksson, vd på Stockholmsbörsen.

Men Stefan Löfven som hittills välkomnats med öppna armar av sitt parti kommer, med sina stora förändringar, röra om rejält i grytan – och riskerar att skaffa sig fiender internt. Kritik mot att partiledningen blir “gubbig” och Mälardalsbaserad är att vänta.

- Det här är ingen förnyelse. Det är alla personer som förlorade valet med Sahlin 2010, säger en S-källa.

Publicerad: