Nya hotet: Vindarna från åskovädret

1 av 5
NYHETER

Skogsbranden fortsätter att sprida sig i de torra markerna.

Nu kan vindar, åska och blixtar ge elden mer kraft.

– Spridningsrisken blir större om det blåser, säger Sofia Söderberg, meteorolog på Smhi.

Den största skogsbranden i modern tid kan bli ännu större. Elden fortsätter att sprida sig och täcker nu ett område på 150 kvadratkilometer.

I dag väntas temperaturer runt 30 grader och det är snustorrt i markerna.

Det kan komma regn, men det är tveksamt om det blir till någon hjälp för de räddningsarbetare som kämpar mot lågorna.

– På ett sätt ger åskskurarna mer nederbörd om de kommer, men det kan bli tillfälligt starka vindar, säger Sofia Söderberg, meteorolog på Smhi.

Häftiga vindbyar

Enligt Smhi är grundvind på under tio meter per sekund "gynnsamt". Men torkan i kombination med åska, vind och blixtar kan göra att elden får mer kraft.

– När jag tittar på våra spridningskartor är risken stor eller till och med mycket stor i det här området. Det ser ut så även i morgon, men är lite lägre på torsdag då det kan komma en del regnskurar, säger Sofia Söderberg.

Måste regna kraftigt

Hon säger att det är svårt att avgöra exakt var åskskurarna kommer att slå till under dagen.

– Det är svårt att veta var regn- och åskskurarna kan hamna i dag men vi har indikationer på att det kan komma under dagen, men även under kvällen och natten. Förhoppningsvis blir de lokala. Men det ska också till ganska mycket regn för att det är så pass torrt, säger Sofia Söderberg.

I Gammelby närmast branden var det vid klockan 10 på tisdagen 27 grader varmt och vindar på tre meter per sekund, enligt väderkartan från Smhi.