Nyheter

100 brandmän slåss mot skogsbranden

Av: 

Eric Emanuelsson

NYHETER

100 brandmän på marken. 10 helikoptrar i luften.

Trots det fortsätter den massiva branden i Sala att rasa – och lågorna sprider sig förödande fort.

Nu uppmanas boende i området att förbereda sig för evakuering.

– Den är helt ur kontroll och det är fullständigt kaos. Det enda som kan rädda det här regn, säger Aram Rubinstein, helikopterförare.

Under eftermiddagen infördes flygförbud över brandområdet, kring Öjesjön.

– Inga plan förutom räddningshelikoptrarna får flyga i området, säger Thomas Gustavsson, LKC befäl på Västmanlandspolisen.

Tidigare i veckan evakuerades sommarstugeområdet norr om sjön. I takt med att branden fortsätter rasa väntas nu nya evakueringar. Vid 17-tiden var branden bara en kilometer i från bostadsområdena Rörbo och Månsbo.

– Vi försöker få stopp på branden. Men vi förbereder folk för evakuering i dessa två områden, säger Håkan Fehne, räddningsledare på plats.

Har brunnit sedan i torsdag

Sedan i torsdags har eldflammorna spridit sig i skogen strax väster om Sala.

På grund av värmen och blåsten är situationen värre än någonsin under söndagseftermiddagen.

– Nu är det illa på riktigt. Fortsätter elden att ta sig fram i det här tempot blir det stor evakuering om mindre än fem timmar, säger Aram Rubinstein, pilot för en av de tio helikoptrar som dumpar vatten på den jättelika branden i ett desperat försök att få stopp på lågorna.

– Det finns ingen räddning för det här. Det brinner överallt, fortsätter han.

Sträcker sig över flera kilometer

Den främre eldhärden sträcker sig i ett över sju kilometer långt pärlband och totalt är det ett område på över 25 kvadratkilometer som brinner. Lågorna tar sig snabbare och snabbare söderut - mot en liten sjö som heter Rörbosjön.

Tar branden sig ända fram till vattnet betyder det att flera hus kommer försvinna i lågorna.

– De som bor närmast har redan fått evakuerats. Det är ett gigantiskt område som brinner. Det är större än hela Sala och man ser tydligen röken från Åland, säger Rubinstein.

”Är kaosartat”

Han fortsätter beskriva läget som kaosartad. Över 100 brandmän arbetar i skogen medan helikoptrarna dumpar vatten från sjön konstant.

Men det är lönlöst. Så fort de lyckats släcka en brand så dyker det upp en ny.

– Det finns ingen räddning för det här. Det brinner satan. Alltså det brinner hur mycket som helst. Jag tror att det kommer ta över två veckor att få stopp på det här.

Erik Svensson, även han en av helikopterpiloterna, berättar hur alla arbetade med att släcka en av bränderna i utkanten på det gigantiska eldstråket under förmiddagen.

– Vi hade sex stycken helikoptrar som åkte på led och dumpade vatten på samma ställe. Vi lyckades släcka elden till slut, men det finns ju hundratals sådana bränder i skogen nu, säger han och fortsätter .

– Jag har aldrig varit med om något liknande. Vi hade kunnat haft 100 helikoptrar. Det hade ändå inte varit släckt.

Intensivt arbete

I skogen ligger brandslangarna tätt och arbetet längs marken är ännu mer intensivt än det från ovan. Kennet Nilsson, 68, har åkt från Norberg för att hjälpa brandmännen.

– Allting har brunnit upp. Marken och träden är helt svarta, säger han. Kenneh drar slangarna fram till de olika bränderna.

– Det är så varmt. Först får man springa fram och spruta vatten, sedan måste man tillbaka för att ta luft. Det går inte att andas där det är som värst. 

Enligt Kennet är det över 100 brandmän som arbetar i skogen just nu. De kommer i från alla närliggande stationer. 

– De som är där ute nu har jobbat i över ett dygn. Och det är verkligen farligt där ute. Så fort vinden kommer så smäller det till och branden får nytt liv, säger han

Publisert: