Angello - inte alls en bortklemad brat

NYHETER

Angellos sommarprat har det mesta

Disco med mormor, världsherravälde och ond, bråd död.

Steve Angellos ”Sommar” har faktiskt det mesta.

Vilka ligger bakom det svenska houseundret? De brukar beskrivas som bortklemade brats som har sittdansat på Stureplan sedan födseln. I så fall är Steve Angello ett undantag.

I sitt ”Sommar” berättar han om sin tuffa uppväxt. Som 14-åring bevittnade han när hans pappa blev mördad på en nattklubb i Grekland. I Sverige fick han få sympatier. Skolan accepterade inte att han sörjde.

Då vände han skolan ryggen och gav sitt liv till musiken. Den fanns alltid där, den vägledde honom genom ungdomen. Angello pratar med intensitet i rösten, men alltid osentimentalt. Han överlåter känslorna till lyssnarna, precis som han gör bakom skivspelarna.

Musiken fann han via sin mormor, hon som ofta spelade disco om kvällarna. Tillsammans köpte de en skivspelare på en loppmarknad. Resten är, så att säga, historia.

Den storyn berättas på ett sätt som säkert överraskar många. Alla vet att Swedish House Mafia nådde världsherravälde inom housemusiken. Färre vet att gruppen bara var ett sidoprojekt, ”fem procent av våra liv”.

I början flödade idéerna, men det gick inte att upprätthålla vänskapen bortom affärerna. Steve Angello, Axel ”Axwell” Hedfors och Sebastian Ingrosso gled isär.

”Swedish House Mafia blev ett monster av ansvar som tog bort kreativiteten och vänskapen”, säger Angello.

I dag pratar de sällan med varandra, men Angello ser dem fortfarande som sina bröder. Kärleken finns kvar.

Det raka och ärliga avslöjandet om supergruppens fall följs upp av en kärleksförklaring. Till mamma, till mormor, till fru och barn.

På senare år har han hittat sig själv. Numera mäter han bara framgång efter hur han mår.

Steve Angellos sommarprat kanske inte är det tajtaste som har sänts i år och delar av skrytet kunde han ha skippat. Men sammantaget så har programmet faktiskt det mesta.