Han blir Moderaternas skuggfinansminister

avAnette Holmqvist, Lisa Röstlund, Pär Karlsson

1 av 6

I dag presenterar Moderaterna nya utskottsförändringar – och det blir två tidigare ministrar som får toppuppdragen.

Ulf Kristersson tar över som skuggfinansminister medan Elisabeth Svantesson får ta fajten om jobben.

– Om man ska ansvara för svensk välfärds- och ekonomisk politik måste man både ha hjärtat på rätt ställe och kunna räkna, säger Kristersson.

Vid en presskonferens vid riksdagen i Stockholm presenterade Moderaterna sina utskottsförändringar.

Anna Kinberg Batra, som i tisdags föreslogs som ny M-ledare av valberedningen, har varit gruppledare i riksdagen samt partiets talesperson i finansutskottet. Hennes nya uppdrag gör dock att hon måste lämna dessa roller – och därför presenterade hon för en stund sedan vilka hon vill ha vid sin sida inför extravalet den 22 mars nästa år.

– Det här är två nyckelspelare som jag ser fram emot att jobba vidare med, de ger oss en mycket bra grund både fram till extravalet i mars och de närmaste åren, sa Kinberg Batra när hon presenterade sina parhästar.

Får ta matchen med Andersson

Rollen som skuggfinansminister och vice ordförande i finansutskottet, går till förre socialförsäkringsministern Ulf Kristersson. Han blir därmed den som kommer att få ta den ekonomiska matchen med finansminister Magdalena Andersson (S).

– Det är med lika delar entusiasm och ödmjukhet jag tar på mig det här uppdraget. Det ska bli jättekul, säger Kristersson.

Fler vägar in till jobben

På posten som talesperson i jobbfrågor återkommer Elisabeth Svantesson. Hon var arbetsmarknadsminister i Fredrik Reinfeldts regering och får nu alltså åter uppdraget att föra fram partiets politik i detta ämne. Hon har efter Alliansens valförlust i september varit partiets talesperson i migrationspolitiska frågor men tar nu över den roll som Kristersson haft sedan valet, som vice ordförande i arbetsmarknadsutskottet.

Elisabeth Svantesson är glad över att åter få ta matchen i jobbfrågan.

– Jag ser fram emot att ägna de här åren framåt med de frågor som är så viktiga, säger hon.

– Det handlar om: Hur hittar vi fler vägar in på arbetsmarknaden inte minst. Det arbetet vill jag vara med om.

Vem som blir främsta ansikte utåt i utrikesfrågorna ville dock Anna Kinberg Batra inte svara på. Det har spekulerats i att förre utrikesministern Carl Bildt fortsatt är aktuell för det uppdraget.

ARTIKELN HANDLAR OM