Uppgifter: Flera har hittats döda på lastfartyget

Fyra eller fem personer uppges ha hittats döda ombord på det moldavisk-flaggade lastfartyg som skickade ut en nödsignal utanför ön Korfu.

En person ombord på lastfartyget Blue Sky M slog i går larm om att båten var i sjönöd utanför Korfu i Grekland. På fartyget fanns runt 600-900 migranter. Inringaren sa också att det fanns beväpnade män ombord.

Efter att ha bordat fartyget kunde den italienska kustbevakningen konstatera att besättningen övergett skeppet. Det kördes med autopilot – och var på väg rakt mot den steniga italienska kusten.

”800-900 personer ombord”

Under natten kördes Blue Sky M in till hamnen Gallipoli i Italien. BBC rapporterar att ambulanser inväntade fartyget, eftersom det fanns uppgifter om att passagerare drabbats av frostskador.

Ett vittne i hamnen säger till BBC:s utsände att flera människor har hittats döda ombord:

– Jag såg polisen och Röda korset sätta upp tält. Jag har en vän som jobbar på myndigheten för samhällsskydd, och som sa att det var 800-900 personer ombord, säger vittnet.

– Vi kan inte bekräfta det finns döda på fartyget. Men min vän säger att det fanns fyra eller fem döda.

Mycket farliga resor

BBC rapporterar att migranterna ombord är syrier och kurder. Besättningen misstänks vara människosmugglare som lämnat fartyget för att undgå att bli gripna.

Många människor flyr från Mellanöstern och Afrikas horn till Italien. Enligt BBC börjar flyktingarnas livsfarliga resa över havet oftast i Libyen. Men Blue Sky M uppges ha utgått från Turkiet. Det är också ovanligt att fartyg av den storleken används för att transportera flyktingar.

Publisert: