IS-bödeln Jihad John

'Brittiske bödeln skadad i luftattack'

Av: 

Erik Melin

NYHETER

Jihad John har på film skurit halsen av två britter och två amerikaner.

Nu tros han vara skadad efter en attack tidigare i november.

– Vi är medvetna om rapporterna om att individen ska ha skadats och undersöker dem, säger en talesperson för det brittiska utrikesdepartementet till Daily Mail.

För en vecka sedan slog amerikanska och irakiska attackplan till mot ett möte som hölls i irakiska al-Qaim av Islamiska statens ledare. Uppgifter har sedan tidigare gjort gällande att ledaren för IS, Abu Bakr al-Baghdadi, skadades i attacken.

Nu kommer uppgifter om att även den eftersökta bödeln ”Jihad John” skadades. Enligt brittiska Daily Mail ska britten vara bland de 40-tal som skadades när den bunker som mötet hölls i attackerades.

Uppgifterna har ännu inte kunnat bekräftas av brittiska myndigheter.

– Vi har ett antal informationskällor. Händelsen inträffade förra helgen och vi har fått de här rapporterna under de senaste dagarna. Vi har ingen representation inne i Syrien och därför är det svårt att kunna bekräfta uppgifterna, säger talespersonen för brittiska UD.

Inte heller amerikanska myndigheter har kunnat bekräfta uppgifterna.

Fördes till IS-näste

Efter attacken mot bunkern ska Jihad John ha körts till ett sjukhus i al-Qaim. Vittnen har tidigare berättat för al-Arabiya hur IS-medlemmar utrymde ett sjukhus så att deras egna skulle kunna få vård. De ska också ha uppmanat folk att lämna blod.

Jihad John ska senare ha förts till IS huvudsäte i Raqqa i Syrien.

Det är oklart om den USA-ledda koalitionen hade information om att al-Baghdadi och Jihad John skulle befinna sig i bunkern i al-Qaim, eller om de bara råkade befinna sig där.

Minst tio IS-ledare tros ha dött i attacken.

Jagad av elittrupper

Islamiska staten har vid flera tillfällen släppt filmklipp på när en man med brittisk accent skurit halsen av fyra olika män. Mannen har kommit att kallas Jihad John och har setts döda de två brittiska hjälparbetarna David Haines, 44, och Alan Henning, 47, samt de två amerikanska journalisterna James Foley, 40, och Stefen Sotloff, 31.

Brittiska elittrupper från specialförbandet SAS har enligt brittiska medier funnits på plats i norra Irak för att samarbeta med irakiska och kurdiska styrkor.

I Storbritannien har man varit tydliga med att man ska söka reda på de ansvariga bakom de kallblodiga avrättningarna.

– Vi kommer att jaga rätt på de ansvariga och ställa dem inför rätta, sa David Cameron i samband med att videoklippen spreds.

ANNONS

Nu kan du fynda bland Muminmuggar till rabatterade priser hos Nordic Nest!

Extern länk från Nordic Nest

Gå till butiken

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

IS-bödeln Jihad John

David Cameron

Syrien

James Foley

David Haines

IS/Daesh (Islamiska staten)

Alan Henning