Påven på besök – då öppnade Nordkorea eld

NYHETER

Sydkorea säger nu på morgonen att Nordkorea genomfört två testskjutningar till.

Mitt under påvens första besök i Sydkorea på 25 år.

De senaste testskjutningarna ska enligt en anonym källa i Sydkoreas försvarsdepartement ha genomförts från Wonsan på Nordkoreas östkust, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Påven Franciskus hade då precis anlänt till Sydkorea för ett fem dagar långt besök. Men bara en timme innan han landade på morgonen avfyrades även tre kortdistansprojektiler från Nordkorea, som i år har genomfört ovanligt många provskjutningar av missiler och artilleri.

Ilska över övning

Pyongyang har tidigare uttryckt ilska över de militärövningar som Sydkorea genomfört tillsammans med amerikanska trupper.

Vilken typ av projektiler det handlar om har ännu inte fastslagits. Klart är däremot att Nordkorea inte spärrat av havsområdet innan skjutningarna.

Sände unik hälsning

Påvens besök i Sydkorea innebär att det var första gången på väldigt länge som påven flög över Kina, ett land som Vatikanen helt saknar diplomatiska relationer med.

Senast det begav sig 1989 fick påven inte tillstånd att flyga i Kinas luftrum. Som vanligt sände påven en hälsning till landets president, men i just detta fall har telegrammet därför fått extra mycket uppmärksamhet.