Avrättningsbilder fördöms i sociala medier

NYHETER

Halshuggningen av James Foley fördöms över världen.

Nu för Youtube och Twitter en kamp mot Islamiska statens, IS, propagandabilder.

Mängder av twittrare uppmanar till att inte sprida filmen av avrättningen.

När amerikanske journalisten James Foley halshöggs fördömdes både handlingen och videoinspelningen av den snabbt.

Klippet som terrororganisationen IS lagt upp på Youtube har tagits bort av sajtens administratörer. De jobbar med att ta bort bilder som läggs upp av avrättningen och med att stänga ner alla konton som tillhör terroristerna, enligt brittiska The Telegraph.

Twitters vd, Dick Costolo, skriver i en tweet: "Vi har stängt av och stänger av konton när vi upptäcker att de har koppling till de här explicita bilderna".

I sociala medier uppmanar mängder av människor världen över till att inte klicka igång videoklipp eller sprida bilderna.

"Dela inte filmen. Ge dem inte något", skriver skådespelerskan Mia Farrow i en tweet med hashtaggen #RespectJamesFoley.

Kampanjen bedrivs inte bara på grund av klippets obehagliga innehåll. Genom att sprida bilderna anses IS få den uppmärksamhet de vill ha.

Terrororganisationen bedöms ha nått framgång just genom skräckpropaganda. De har lagt ut bland annat avrättningsbilder förut i sociala medier – och de har plockats bort av ansvariga.

Under bland annat hashtaggen #ISISmediablackout uppmanas twittrare i stället att lägga upp bilder på James Foley tagna innan han kidnappades 2012 för att minnas honom.

Scotland Yard varnar för att det kan bedömas som en terrorhandling att titta på eller sprida avrättningsfilmen, enligt The Telegraph.