Expert: En pressad vändning

Jonas Hinnfors.
NYHETER

Fredrik Reinfeldt vacklade i löftet om att släppa fram en rödgrön regering om de rödgröna blir större än Alliansen.

Statsvetarprofessorn Jonas Hinnfors tolkar det som en pressad vändning. 

– Han har insett att Alliansen förmodligen inte kommer finnas kvar och letar efter en lösning, säger han.

Regeringsfrågan blev glödhet i duellen mellan Fredrik Reinfeldt (M) och Stefan Löfven (S).

Reinfeldt har tidigare gjort klart att Alliansen kommer lägga ner sina röster om de rödgröna blir större efter valet - detta för att förhindra att SD får någon inflytande om vem som blir statsminister. När valet är klart är det nämligen riksdagen som röstar fram nästa statsminister.

"Det är absolut en förändring"

I dag vacklade han om löftet - med argumentet att det inte finns något rödgrönt alternativ.

– Det är absolut en förändring. Nu säger han att de rödgröna inte finns och att det är svårt att lämna över till några som inte är enade, säger Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

Vad menar han?

– Det är svårt att veta. En tolkning är att det börjar sjunka in hos Reinfeldt att Alliansen inte kommer finnas efter valet. Han vill därför sätta press på de rödgröna och söker någon slags möjlighet att regera kvar.

Skickliga debattörer

Hinnfors tolkar däremot inte uttalandet som att Reinfeldt sträcker ut en hand till SD.

– Han har visat en väldig avsky mot SD. Däremot är det tänkbart att han leker med tanken att göra upp med ett par partier, till exempel de rödgröna, i flyktingfrågan, men att han samtidigt hoppas att SD ska stödja honom i andra frågor.

Hinnfors betonar att även Löfven medvetet är vag i frågan.

– Han säger att väljarna ska avgöra hur det blir. Samtidigt öppnar han för att göra överenskommelser över blockgränserna. Jag tror att både Löfven och Reinfeldt är väldigt stressade över att vara partiledare som riskerar att inte få ett bra regeringsunderlag.

Vad var ditt allmänna intryck av debatten?

– Både Löfven och Reinfeldt är skickliga debattörer. Jag tycker att de gjorde bra ifrån sig och var goda representanter för sina respektive partier.