EXKLUSIVT I AFTONBLADET: Reinfeldt i eget möte med Poroshenko

1 av 5
NYHETER

BRYSSEL. Situationen i Ukraina är en av de hetaste frågorna på EU-toppmötet i Bryssel.

Aftonbladet fanns med när Fredrik Reinfeldt hade ett enskilt möte med Ukrainas president Petro Poroshenko och lovade att kämpa för hårdare sanktioner mot Ryssland.

– Han beskriver ju sitt land som i krig mot en mycket aggressiv motpart, säger Reinfeldt.

Foto: Björn Lindahl och Pär Karlsson, på plats i Bryssel.

När EU:s regeringschefer i dag träffas i Bryssel är Ukrainas president Petro Poroshenko inbjuden för att redogöra för situationen i landet. En av de stora diskussionsämnena under Europeiska rådets möte är just den ryska aggressionen mot Ukraina.

Enda svenska media

Aftonbladet fick som enda svenska media följa med när Fredrik Reinfeldt höll ett eget möte med den ukrainska presidenten. De båda slog sig ned för ett samtal på ett hotellrum i centrala Bryssel efter att regeringscheferna tillhörande EPP-gruppen träffats.

– Det är naturligtvis en mycket bekymrad president. Han beskriver ju sitt land som i krig mot en mycket aggressiv motpart. Han begär naturligtvis stöd av olika slag och har begärt om förstärka sanktioner och tydliga reaktioner från EU, säger Fredrik Reinfeldt.

Vill driva på för förstärka sanktioner

Statsministern var efter mötet tydlig med att Sverige kommer att driva på för förstärka sanktioner under kvällens möte med Europeiska rådet.

– Jag sa dessutom att vi naturligtvis ser över vad vi rent humanitärt kan bistå med. Sedan är det viktigt att komma ihåg att han lutar sig mot en fredsplan som vi tycker är väl sammansatt och rimligen bör vara utgångspunkten, säger han.

I den planen finns förslag på att det ska hållas parlamentsval i Ukraina i slutet av oktober.

– Det skulle grundlägga att vi får folkvald representation från Lugansk, Donetsk och de regioner där det nu saknas. De är nu i styre av separatister vilket gör att det är svårt att föra en dialog eller skapa tillit hos befolkningen, säger Reinfeldt.

Men han menar också att det inte bara är kvällens EU-möte som spelar roll.

– Allt avgörs väl de kommande dagarna om det går att få ett stopp på den ryska militära närvaron och få dem att dra sig tillbaka. Poroshenko förlitar sig på internationellt tryck vilket innebär att det kommande Nato-toppmötet kommer att spela väldigt stor roll.