”Ryssland genomför en hemlig invasion”

1 av 4 | Foto: FRUKTAR INVASION Hundratals lastiblar är på väg mot Ukraina med vad som sägs vara humanitär hjälp. Men många ledare i världen slår bort detta som en lögn.
NYHETER

Ryssland har öppnat en hemlig tredje front mot Ukraina.

Stridsvagnar, artilleripjäser och soldater ska förts över gränsen nyligen och nu pågår en massiv offensiv, uppger ukrainska och amerikanska myndigheter.

”Det finns ett ord för vad som händer”, twittrar utrikesminsiter Carl Bildt (M).

Ukrainska militärer som återvänt till Novoazovsk i landets östra delar uppger att de drabbat samman med den ryska armén på ukrainskt territorium, skriver Washington Post.

”Nu ser vi tydligt strider mellan reguljära ryska styrkor och ukrainska styrkor i östra Ukraina. Det finns ett ord för det” twittrar utrikesminister Carl Bildt.

Ukrainska soldater vittnar om hårda strider och säger att de är ”kanonmat” för de ryska styrkornas vapen. Ukrainska myndigheter och amerikansk underrättelsetjänst kallar det för en tredje front. Och uppger i likhet med Bildt att det rör sig om en hemlig rysk invasion av Ukraina.

– Det här övertrampet tyder på att en rysk-styrd motoffensiv sannolikt pågår, säger Jen Psaki, talesman för USA:s utrikesdepartement enligt Washington Post.

Ryssland nekar

Hon anklagade även Ryssland för att vara ”ovilliga att tala sanning”.

USA säger sig ha bildbevis för att ryska trupper och vapen har förts in i Ukraina, bilder som ska vara tagna 21 augusti uppges visa hur ryskt artilleri förs in i landet, skriver Washington Post.

Ryssland nekar till att de har ingripit i Ukraina och proryska separatister i Ukraina säger att de har kommit över vapen från ukrainska styrkor.

Aftonbladet har sökt utrikesminister Carl Bildt för en kommentar.