Kraftig ökning av äldrebrott i sommar

NYHETER

Polisen: ”Vi ser mycket allvarligt på det här”

I sommar har bedrägerierna mot äldre och handikappade i Sverige ökat kraftigt jämfört med i fjol.

Utöver ökningen misstänker polisen också att mörkertalet är stort.

– Vi ser mycket allvarligt på det här, säger Jan Olsson på polisens nationella bedrägericenter.

Under juli månad i år har bedrägerierna mot äldre och handikappade ökat med 25 procent jämfört med i fjol. Det är framför allt i Västra Götaland och i Stockholms län som brottstypen har ökat.

Vad ökningen beror på är i nuläget oklart.

– Det kan handla om att det är en liga som börjat operera precis i juli månad, säger Jan Olsson på polisens nationella bedrägericenter.

”De är parasiter”

Bedragarnas olika tillvägagångssätt är välkända av polisen.

– Deras nyckel in är att inge ett förtroende. Dessa människor är parasiter. De utnyttjar de mest utsatta i samhället. De är inte emotionellt kapabla, säger Jan Olsson.

En av de vanligaste metoderna, som ensamma äldre ska se upp med, är att bedragaren ringer på dörren och utger sig för att vara hantverkare.

– Det kan vara att de ska läsa av någon elmätare eller laga en kran. Något som gör at de har rätt att gå in i lägenheten. När de väl är inne kan vad som helst hända. Det kan vara grova stölder eller något annat.

Ett europeiskt problem

Ett annat modus, som även uppmärksammats i en nyligen avslutad Europol-operation i Polen, Schweiz och Italien, är vad som kallas ”grand child trick”.

– Man ringer och utger sig för att vara barnbarn och säger att man behöver låna lite pengar. Man säger att en kompis ska komma och hämta pengarna. Det finns inga vittnen eller kameror, säger Jan Olsson.

Han och hans kollegor misstänker även, trots ökningen, att mörkertalet är stort när det gäller bedrägerier riktade mot äldre och handikappade:

– Ja, det är sannolikt ett stort mörkertal. Man kanske inte vet att man har blivit lurad eller så glömmer man bort det.