Fergusonpolisen stäms på 278 miljoner efter upplopp

NYHETER

Våldsamma upplopp skakade Ferguson, St Louis, efter att polisen skjutit ihjäl 18-årige Michael Brown.

Nu stäms stadens poliskår på över 278 miljoner kronor.

En grupp demonstranter hävdar att deras medborgerliga rättigheter har kränkts.

Staten Missouris guvernör Jay Nixon sa att scenerna som utspelade sig på Fergusons gator påminde om en krigszon.

Våldsamma upplopp skakade staden efter att den obeväpnade svarte tonåringen Michael Brown sköts till döds av en polisman. Mängder av människor visade sitt missnöje på Fergusons gator och protesterade mot vad de anser är en rasistisk poliskår som trakasserar svarta.

Polisen svarade med tårgas och genom att skjuta gummikulor.

Nu stäms de av en sex som hävdar att polisens agerande kränkte deras medborgerliga rättighet när de agerade som om de ”mötte en fiender i krig” och gick till attack med ”militär kraft och militära vapen”, skriver Reuters.

En kvinna uppger att hon satt och åt på en snabbmatsrestaurang med sina söner under demonstrationerna när tungt beväpnad polis rusade in, slet ut dem och grep dem.

En man berättar att han var på väg för att besöka sin mamma i Ferguson när militärklädd polis sköt honom med gummikulor och pepparsprejade honom när han låt på marken.

Andra säger att de genomförde en fredlig demonstration när de utsattes för beskjutning med gummikulor, tårgas och chockgranater, skriver Reuters.

– Det här ett tydligt exempel på hur polisen behandlar afroamerikaner, hur fruktansvärt fel det kan gå. Du har rätt att genomföra en fredlig protest, säger advokat Reginald Green som håller i stämningen.

Tillsammans kräver de sex personerna bakom stämningen över 278 miljoner kronor.

Ferguson-polisen har inte kommenterat stämningen. De stäms tillsammans med staden och kommunen.