Danmark vill driva tiggarna till Sverige

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2

NYHETER

Köpenhamnspolisen kör bort tiggare och utländska hemlösa som sover i parker.

Politikerna vill få tiggare att välja andra länder – som till exempel Sverige.

– Det är skamligt tycker jag, säger Mikkel Skov Petersen från Missionen för hemlösa, till Ekot.

Danmarks socialdemokratiska regering vill att ryktet om Danmarks hårda linje sprids i Europa.

– Därför håller vi fast vid att det ska finnas ett förbud mot tiggeri, förbud mot övernatta i folks bakgårdar, när det ryktet sprids så har det en effekt på antalet. Så väljer man ett annat land, till exempel Sverige, för där vet man att det finns bättre möjligheter, säger Trine Bramsen, Socialdemokraternas rättspolitiska talesperson, till Ekot.

'Danmark är inget hotell'

Polisen i Köpenhamn kör under sommaren bort tiggare och utländska hemlösa som sover i parker. Insatsen riktar sig bara mot utlänningar.

Enligt Tine Bramsen från Socialdemokraterna handlar det om att man inte vill göra Danmark till ett hotell där man kan få övernatta och få mat gratis.

Sociallagen i Danmark förbjuder både kommuner och organisationer att hjälpa de som inte har ett danskt personnummer.

”Det är skamligt”

– Man anser att deras nöd är något som ska avlägsnas, vi ska inte se på det, det ska bara ur vår syn, det är skamligt tycker jag, det betyder inte att de inte är här, säger Mikkel Skov Petersen från Missionen för hemlösa, till Ekot.

Köpenhamns kommun vill att regeringen ändrar sin hållning så att man kan hjälpa de hemlösa. Flera hjälporganisationer kräver också en lagändring.

Publicerad: