Köp ekologiskt – det är nyttigare

Nya rönen: Välj ekologiskt!
Nya rönen: Välj ekologiskt!

Nästa gång du handlar grönsaker och frukt – köp ekologiskt.

De innehåller mer antioxidanter och mindre bekämpningsmedel än vanliga grödor – och minskar risken för cancer.

– Det här krossar myten om att odlingsättet inte påverkar kvalitén på maten, säger Helen Browning vid brittiska Soil Association till The Guardian.

En ny studie visar en gång för alla att ekologiska grönsaker och frukter är mycket nyttigare än konventionellt odlade grödor.

Forskarna vid Newcastle University i Storbritannien har gått igenom 343 studier från olika länder och sett att halten av antioxidanter är mellan 19 och 69 procent högre i ekologiskt odlade frukter, grönsaker och spannmål.

Mindre risk för cancer

Antioxidanterna i fråga gör så att du löper mindre risk för hjärt-kärlsjukdomar, neurologiska sjukdomar och vissa typer av cancer.

Som om inte det vore nog så innehöll ekomaten inte lika mycket bekämpningsmedel som konventionellt odlat mat och inte heller lika mycket av tungmetallen kadmium.

En av anledningarna till att ekomaten är så mycket nyttigare är för att de inte skyddas av bekämpningsmedel, vilket gör att frukterna måste skapa egna antioxidanter för att skydda sig mot skadedjur.

Bästa rådet: ät grönsaker

Men även om den nya studien hyllar ekologisk mat så finns det forskare som inte håller med.

Tom Sanders, professor i näringslära vid King's College London, tror inte att det är nyttigare att äta ekologisk odlat mat.

– Det som spelar roll är vad du äter, inte om det är ekologiskt eller inte. Det viktigaste är att du får i dig grönsaker, säger han till The Guardian.

Publisert: