Följ dopfesten med Aftonbladet

På dagen ett år efter bröllopet – i dag döps prinsessan Leonore.

Och du kan följa hela festen på Aftonbladet.se.

– Med flera liveteam på fältet och ett pärlband av spännande gäster i studion får du de senaste nyheterna och roligaste snackisarna under hela dopdagen, säger Mattias Wikdahl, livechef på Aftonbladet tv.

160 gäster väntas från när och fjärran när Sveriges yngsta prinsessa ska döpas. Såväl vänner och familj som det officiella Sverige har bjudits in.

Dopet kommer att förrättas i Drottningholms slottskyrka.

”Det är praktiskt”

– Det är en önskan från prinsessan Madeleine, hon vill gärna ha det där hon vuxit upp, har hovets informationschef Margareta Thorgren tidigare sagt till Aftonbladet.

Det var på Drottningholm Madeleine och Chris firade sitt bröllop, i morgon för precis ett år sedan. Nu är det dags för fest igen.

– I och med att det unga paret bor i New York och vill komma hem vid dopet är det praktiskt eftersom det är nationaldagen samma helg, sa Margareta Thorgren.

När prinsessan Leonore döps bär hon samma klänning som kusinen Estelle bar – såväl som mamma Madeleine och hennes syskon. Men i övrigt finns inte många likheter mellan högtiderna.

Leonore får till exempel sex faddrar - och ceremonin kommer att sakna glans från utländska kungahus, som Aftonbladet tidigare avslöjat.

Ärkebiskop Anders Wejryd kommer att förrätta dopet, som sänds i SVT. Dopgudstjänsten inleds klockan 12.00 och pågår i 40 minuter.

Dopet följs av en mottagning som kungaparet håller på Drottningholms slott, dit hundratalet gäster får komma. Kalaset slutar vid 14.30.

Du kan följa hela dopet på Aftonbladet.se från klockan tio. Klockan 15 kommer historikern och kungakännaren Herman Lindqvist att chatta med Aftonbladets läsare.

SÅ FÖLJER DU DOPET

AFTONBLADET LIVE

Aftonbladet rapporterar live hela dagen. I Aftonbladet tv får du höra de mest initierade experterna, de roligaste diskussionerna och se de bästa bilderna. I studion finns bland många andra Aftonbladets egna hovexperter Roger Lundgren och Jenny Alexandersson. Med finns även moderedaktör Nina Johansson och superfrisören Steve Terry.

På Aftonbladet.se kan du efter ceremonin chatta med Aftonbladets egen kolumnist, historikern och författaren Herman Lindqvist om kungligheter.

Dopet sänds live SVT1 och SVT Play den 8 juni kl. 11.15. Programledare är Ebba Kleberg von Sydow och Michael Leijnegard.

11.00–11.45: Gästerna anländer.

12.00: Dopgudstjänst i Slottskyrkan på Drottningholms slott inleds.

12.40: Dopgudstjänsten avslutas.

13.15–14.30: Kungaparet ger en mottagning på Drottningholms slott.

PÅ PLATS

Dopet förrättas i Drottningholms slottskyrka. Allmänheten kommer att kunna stå på gräsytorna längs kajen. Men även uppe på grusplan framför Drottningholms slottskyrka, uppger hovet.

De låter också hälsa att man har möjlighet att se alla gästerna anlända om man ställer sig uppe på grusplanen.

När gästerna lämnar kyrkan tar de vägen runt Slottet och går in i byggnaden från sjösidan.

TA DIG DIT

Hovets pressavdelning rekommenderar kommunala transporter. Har du bil kan du parkera på Karusellplan. Det kommer inte vara möjligt att parkera på parkeringsplatsen närmast Drottningholms slott.

Aftonbladet

ARTIKELN HANDLAR OM