Nyheter

Grönt ljus för större friggebodar

NYHETER

Beslutet om de så kallade attefallhusen är nu klubbat i riksdagen.

Det innebär slopat bygglov för den som vill bygga ett extra hus om max 25 kvadratmeter på sin tomt. Lagom till semestrarna förväntas det börja spikas och hamras runt om i villakvarteren.

Dagens beslut kan ses som en seger för bostadsminister Stefan Attefall (KD). Dels har förslaget som bland annat han står bakom gått igenom, dels för att han fått ge namn åt den nya större friggebod som Alliansen kallar för attefallhus.

Vinnare är även de företag som specialiserar sig på komplementbostadshus. Redan innan beslutet togs fanns färdiga byggsatser till salu. Och intresset bland villaägarna förväntas bli stort.

Många nya hus

– Vi har ungefär 600 förfrågningar just nu. Vi har även flera projekt där vi har allting klart för att kunna börja bygga, säger Tomas Tjajkovski, vd på byggföretaget Sommarnöjen, som tagit fram en ny serie komplementbostadshus.

Enligt Jakob Eliasson, samhällspolitisk chef på Villaägarna, har beslutet flera positiva aspekter.

– Om det får samma genomslag som friggeboden innebär det hundratusentals nya hus.

Förutom att skapa nya bostadstillfällen ges småhusägare möjlighet att öka värdet på sin egendom.

Komplementbostadshuset får vara högst 25 kvadratmeter stort och måste placeras minst 4,5 meter från tomtgränsen.

Kan hyras ut

Inget bygglov krävs, däremot behövs en bygganmälan till kommunen. Vidare kan huset hyras ut, men inte säljas vidare.

I februari sågade Lagrådet förslaget. Man ansåg bland annat att det saknades skydd för privat egendom och att förslaget urholkade rätten att överklaga grannars byggplaner.

Beslutet som träder i kraft den 2 juli innebär även andra lagändringar. En- och tvåbostadshus får byggas till med högst 15 kvadratmeter utan bygglov. Det blir även tillåtet att inreda enbostadshus med ytterligare en bostad utan bygglov.

TT

ANNONS

Hitta ett bra avtal för dig när elpriserna rusar! Jämför nu.

Extern länk från Compricer

Jämför nu!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter