Världen visar Charlie Hebdo solidaritet

Journalisterna på tidskriften Charlie Hebdo stöttas världen över efter onsdagens terrorattack.

På sociala medier trendar nu hashtaggen "jesuischarlie" – samtidigt som människor i tusental protesterar på gator och torg.

Runt om i världen anordnas protester efter att tidningen Charlie Hebdo angreps av terrorister - som metodiskt sköt ihjäl tolv personer, varav två poliser och tio obeväpnade journalister. Demonstrationer för pressfrihet och till stöd för offren hölls under onsdagen på bland annat Place de la Republique i Paris, Trafalgar Square i London, vid Brandenburger Tor i Berlin, i Madrid, Bryssel och Nice.

På sociala medier uppstod snabbt en rörelse under hashtaggen "jesuischarlie", på svenska "Jag är Charlie".

Visar solidaritet

Hundratusentals människor valde under onsdagen att visa solidaritet med den angripna tidskriften genom att posta meddelanden och en bild med texten "jesuischarlie" på svart botten.

"Jag är fri. Jag är fri att tänka. Jag är fri att tolerera. Jag är fri att göra karikatyrer. Jag är Charlie", skrev en fransk twittrare.

"Eftersom pressfrihet är fundamentalt viktigt och absolut nödvändigt. Solidaritet", skrev en annan.

På Facebook bytte människor ut sina profilbilder till den nyuppkomna "jesuischarlie"-symbolen som också postades i tusental på Instagram.

Tusentals delningar

Charlie Hebdos startsida pryddes under onsdagen av en stor "jesuischarlie"-bild. Samtidigt retweetades tidningens sista tweet - som skickades ut några timmar innan attacken - över 5 000 gånger. Tweeten visade en bild av ledaren för den militanta terrorsekten Islamiska Statens ledare, Abu Bakr al-Baghdadi, med texten "Förresten, varma hälsningar".

Tidskriftens skämtteckningar om islam har tidigare lett till hot, bland annat kastades en brandbomb in i lokalerna 2011. Samtidigt uppges tidningen i sin satir ha slagit åt alla håll, förutom islam också mot kristendomen och diverse politiska åskådningar.

Publisert: