Nu lämnar superplanen Sverige – branden ska vara under kontroll

1 av 11
NYHETER

I dag, måndag, lämnar de franska och italienska flygstyrkorna skogsbranden i Västmanland efter fem dagars arbete med att släcka den.

Branden bekämpas främst på marken nu och de internationella superplanen behövs inte längre.

– Nu ska branden nästan vara under kontroll, säger den italienske piloten Marco Amort till Aftonbladet.

På måndagen var det dags för de italienska flygstyrkor som har hjälpt till med att släcka skogsbranden i Västmanland att åka hem.

De italienska planen skulle ha lyft redan klockan tio, men med anledning av det kraftiga skyfall som Västmanland bjöds på under förmiddagen sköts avfärden fram tills regnet hade lugnat ner sig.

Först klockan 14:20 kunde det ena italienska planet lyfta, tätt följt av det andra som lyfte åtta minuter senare, klockan 14:28.

De franska planen lämnar Sverige klockan åtta i morgon bitti.

Bekämpas från marken

Totalt har 30 franska och italienska piloter, samordnare, koordinatorer och tekniker varit på plats i Västmanland sedan i tisdags. Den ursprungliga planen var att de skulle stanna till och med fredag, den 15 augusti, men i och med att branden nu bekämpas bäst på marken kunde de internationella styrkorna åka hem för att ta sig an andra uppdrag i Europa.

– Planen är bäst på att bekämpa öppen eld. Nu är det inte så mycket sådant. Nu är det mer markarbete, där man försöker få ner vatten i marken. Planen är inte mest effektiva där, så det är bättre att de åker hem, säger Karin Sundin, pressamordnare vid flygplatsen i Västerås.

”Gått jättebra”

Det är Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, som har begärt de franska och italienska styrkorna till Sverige med anledning av branden. Organisationerna heter Protezione Civile Nazionale respektive France Securite Civile och tillhör den italienska respektive den franska staten. Dessa organisationer motsvarar brandförsvaret i Sverige.

Två från den italienska styrkan är Giulio Bernabei, koordinator, och Marco Amort, pilot.

– Arbetet för oss gick jättebra, för vi har samarbetat väldigt bra med den svenska överbefälhavaren och även, givetvis, med franska kollegor i den här stora skogsbranden, berättar Giulio Bernabei för Aftonbladet.

Enligt Marco Amort var brandens omfattning inte överraskande stor för de italienska piloterna.

– Vi har haft den här typen av bränder i Ryssland för några år sedan.

Det svåraste med släckningsarbetet var brandens storlek, tycker piloterna.

– Vi var tvungna att träffa varje liten del av branden. Det var svårt att klara det för det är en väldigt lång brandfront, säger Marco Amort.

Är branden under kontroll nu?

– Ja, nu ska branden nästan vara under kontroll. Arbetet kan fortsätta från marken. De som jobbar på marken ska kunna känna sig lugna med att ta hand om det som återstår, säger Marco Amort.