Nu rustar Sverige ned – i Östersjön

Försvarsberedningen lovade att den svenska marinens närvaro skulle öka.

Men till hösten blir det nedrustning i Östersjön.

Flottans båtar minskar från sex till två, rapporterar Svenska Dagbladet.

Politiker från flera olika håll har under våren talat om en ökad oro runt Östersjön.

Ryssland har ökat sin militära närvaro och intensifierat sina militärövningar. På grund av krisen i Ukraina har Nato för första gången en permanent flottstyrka i Östersjön.

Sex båtar blir två

Den 15 maj lovade försvarspolitiker från samtliga riksdagspartier i Försvarsberedningen att svenska marinens närvaro i Östersjön skulle öka, rapporterar Svenska Dagbladet.

Men i augusti blir det tvärtom.

Enligt tidningen ska flottans sex bevakningsbåtar som övervakar Östersjön avrustas i augusti. Motiveringen är att de är för gamla.

I januari nästa år ska båtarna ersättas med två vedettbåtar. Det rör sig om Sveriges äldsta korvetter, Stockholm och Malmö, som klassas ner och blir vedettbåtar, som har mindre avancerad utrustning och mindre besättning. De är däremot större än bevakningsbåtarna och kan ligga ute längre till sjöss, skriver tidningen.

"Hade haft nytta av dem"

Tidigare har det funnits planer att bygga om fler korvetter till vedettbåtar - men planerna skrinlades i vintras av ekonomiska skäl.

– Det är klart att vi skulle ha nytta av dem. Men ekonomin är begränsad så man måste rätta matsäcken efter plånboken. Det är i slutändan den politiska nivån som avgöra, säger brigadgeneral Ola Truedsson, chef för marintaktiska staben i Högkvarteret, till tidningen.

Publisert: