Moderaterna

Uppgifter: Interna krav på att hela M-ledningen byts ut

Av: 

Pär Karlsson

Anette Holmqvist

NYHETER

Fredrik Reinfeldts stundande avgång har dragit i gång en kamp om andra maktpositioner inom Moderaterna.

Enligt vad Aftonbladet erfar finns ett internt tryck på förändring i hela partitoppen.

– Många tycker att Gunilla Carlsson och Beatrice Ask ska ställa sina platser till förfogande, säger en M-källa.

Tidigare på torsdagen höll Moderaternas valberedning sitt första möte sedan nomineringstiden gått ut för länsförbunden. Efter mötet meddelade ordförande Lars-Ingvar Ljungmann att man har som mål att presentera en kandidat till partiordförande före årsskiftet.

Av allt att döma blir det Anna Kinberg Batra, som har blivit nominerad av nästan alla länsförbund.

Enligt uppgifter till TV4 Nyheterna kommer Anna Kinberg Batra att tillfrågas om hon står till förfogande som ny partiledare.

Planen med den extrastämma som partiet håller den 7 mars nästa år är att välja partiledare, en ny partistyrelse ska Moderaterna egentligen inte välja förrän nästa höst.

Hänger löst

Men enligt vad Aftonbladet erfar finns det nu också ett stort tryck på valberedningen att arbeta för en bredare förnyelse och att hela partiledningen ska bytas ut redan till våren. Det innebär att vice ordförande Gunilla Carlsson och andre vice ordförande Beatrice Ask hänger löst.

– Det finns ett starkt tryck inifrån att det måste till förnyelse inte bara när det gäller politiken utan även på personnivå, säger en M-källa.

Gunilla Carlsson har tillhört den absoluta toppen inom Moderaterna sedan en lång tid. Redan 1999 blev hon andre vice ordförande och 2003 tog hon klivet upp till den näst högsta posten i partiet. Hon har under sin karriär haft nära band med Fredrik Reinfeldt. När han styrde MUF var Carlsson hans vice ordförande. Under Reinfeldts regeringstid var hon biståndsminister 2006-2013.

Gunilla Carlsson vill inte ge några besked om sin framtid i partitoppen.

– Det diskuterar jag med valberedningen. De sköter detta på absolut bästa sätt. Jag kommer medverka till att det blir så bra som möjligt, säger hon. 

”Starkt stöd”

Beatrice Ask har länge varit en av de mest profilstarka M-politikerna. Hon har i flera omgångar varit minister och är nu partiets toppnamn i justitieutskottet. Hon vill inte kommentera den process som nu pågår.

– Jag har konsekvent avstått från att kommentera valberedningens arbete i media. Jag tycker att det är i valberedningen frågorna ska ventileras. Varför ska man annars ha en valberedning? Jag kommer inte att ändra inställning i den frågan, säger hon.

Som Gunilla Carlssons efterträdare som vice ordförande är enligt vad Aftonbladet erfar Peter Danielsson aktuell. Han är i dag kommunalråd i Helsingborg och har tidigare suttit flera mandatperioder i riksdagen.

– Han har ett starkt stöd bland många kommunpolitiker, säger en källa.

Han har nominerats av flera länsförbund för att ta plats i partistyrelsen. Danielsson vill själv inte kommentera uppgifterna om viceposten.

Som eventuella andre vice ordförande nämns Tomas Tobé, Ulf Kristersson och Elisabeth Svantesson.

ANNONS

Köp munskydd, Covid antikroppstester & alcogel och minska risken för smittspridning idag!

Extern länk från Meds

Köp nu

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Moderaterna

ÄMNEN I ARTIKELN

Moderaterna

Fredrik Reinfeldt