Damberg: "Klart att det inte är bra"

1 av 3 | Foto: Lotte Fernvall
Mikael Damberg (S).

avLena Mellin, Pär Karlsson

NYHETER

Saudiarabien har stoppar alla nya affärsvisum för svenska resenärer.

Näringsminister Mikael Damberg (S) säger att regeringen nu arbetar hårt för att normalisera relationen mellan länderna.

– Det är klart att det här kan ställa till det för svenska företag, säger han.

– Det är självfallet inte en bra situation, säger Stefan Löfven (S).

Tidigare i dag stod det klart att Saudiarabien stoppar utfärdandet av nya affärsvisum för svenska resenärer till landet. Beskedet kommer kort efter att landet kallat hem sin ambassadör från Sverige, något som Förenade Arabemiraten också gjort.

Stefan Löfven är på plats i Bryssel och har precis nåtts av nyheten om stoppade affärsvisum:

– Jag har just tagit del av det och vi jobbar seriöst på att vi vill ha en normal relation, självfallet till Saudiarabien. Det tar vi seriöst, vi jobbar systematiskt med det, säger han.

Hur stor kris är det här?

– Det är självfallet inte en bra situation. Vi vill inte ha den här situationen med Saudiarabien. Vi har varit tydliga hela tiden, vi vill ha en bra relation.

Kunde ni ha hanterat det här på något annat sätt? Det finns kritik att ni varit oskickliga i hanteringen.

– Vi har pratat med de berörda innan vi fattade beslut. Vi har fört en dialog och berättat hur vi ser på mänskliga rättigheter. Det är viktigt att göra det, det är viktigt att stå upp för de mänskliga rättigheterna men också viktigt att ha en bra relation med Saudiarabien.

Hur viktigt är det för svenska exportföretag och svensk handel med den här regionen?

– Nu arbetar vi med att lösa den här situationen så snabbt det någonsin går och därför ett systematiskt och seriöst arbete i alla tänkbara kanaler för att återställa en bra relation.

Damberg: "Klart det är jobbigt"

Näringsminister Mikael Damberg gav i dag sin syn på det som hänt.

– Vi har fått det beskedet i dag via diplomatiska kontakter. Det är klart att det är jobbigt och vi jobbar på de diplomatiska kontakterna för att återställa och få normala relationer med Saudiarabien igen. Vi har inget intresse från Sveriges sida att genomföra några sorts motåtgärder eller trappa upp detta.

Möter näringslivstoppar ikväll

I kväll har Damberg och utrikesminister Margot Wallström (S) kallat till sig en grupp svenska näringslivstoppar för att diskutera den turbulenta relationen med flera arabländer.

– Det är bra att man för diskussioner med företag som är aktiva i hela regionen om hur vi tillsammans kan jobba för att utöka handel och utbyte med länderna i hela regionen, säger Damberg.

Han säger att dagens besked från saudierna "så klart inte är bra".

– Vi jobbar på att normalisera relationen både med Saudiarabien och se till att det inte sprider sig till fler länder. Men vi är noga med att betona att det som regeringen gjorde var att inte förlänga ett militärt samarbetsavtal med Saudiarabien, ett avtal som det fanns en bred majoritet i Sveriges riksdag för att inte förlänga.

"Kan ställa till det"

Han betonar dock att de affärsvisum som är redan är utfärdade inte berörs.

– Det berör ju inte de visum som redan finns, de 400 svenskar på plats, utan det handlar om nya arbetsvisum. Men det är klart att det kan ställa till det för företag som vill ha nya arbetsvisum.

Under kvällens möte hoppas Damberg att företrädarna och regeringen ska diskutera gemensamma utmaningar.

– Fler av dem har uttryckt oro för vad det här beslutet att inte förlänga ett militärt samarbetsavtal med Saudiarabien kan få för konsekvenser. Då är det viktigt för oss att arbeta nära företagen. Vi har gemensamma intressen i att stå upp för öppenhet och handel. Men Sverige som nation kommer alltid stå upp för både demokrati och mänskliga rättigheter i relation till andra stater

ARTIKELN HANDLAR OM