”Det ligger människor under själva fasaden”

NYHETER

En kraftig explosion fick ett hus att näst intill kollapsa i New York på torsdagen.

Svenske fotografen Linus Hallsénius blev vittne till händelsen.

– Jag ser att hela fasaden på de två första våningarna är bortsprängd, det ligger människor under fasaden som sprängts ut, säger han i Aftonbladets livesändning.

Det var strax före halv fyra på eftermiddagen som det small i New York. Olyckan inträffade i en femvåningsbyggnad på 125 2nd Avenue nära hörnet vid 7th Street. Snett över gatan, 40-50 meter bort, satt svenske fotografen Linus Hallsénius med sin flickvän och arbetade. Då small det.

– Vi tänkte direkt, ”det är en bomb”. Man fick en adranlinchock och sprang till fönstret. Jag ser att hela fasaden på de två första våningarna är bortsprängd, det ligger människor under fasaden som sprängts ut, säger han.

”Ligger och skakar”

Direkt började människor strömma till platsen för att försöka hjälpa de som skadats i explosionen och lyfta undan bråten.

– Man ser en person som ligger på rygg med händerna i luften och bara skakar. En väldigt traumatisk syn, säger Linus Hallsénius.

Han och flickvännen såg sedan hur elden spred sig i huset där det smällt och de förberedde sig för att lämna sin lägenhet. De stängde alla fönster, sedan knackade de på dörren.

– Nu har vi drivit omkring på Manhattan i mjukiskläder efter att vi evakuerades. Man var rädd för att det ska hända någonting mer. Att det är en gasläcka som skulle kunna eskalera, med fler explosioner. Jag undrar vad det är, säger Linus Hallsénius.

Borgmästaren i New York, Bill de Blasio, sa under en presskonferens att preliminära bevis pekade på att explosionen inträffat i samband med gas- och rörläggningsarbete i huset.

ARTIKELN HANDLAR OM

New York

USA