Svensk modell våldtogs och torterades i Italien

NYHETER

Italienska medier: Mannen kontaktade svenskan på Facebook - lovade modelljobb

1 av 4 | Foto: Den svenska modellen tillsammans med den man som nu är gripen av polis.

En svensk modell misstänks ha hållits inspärrad i ett halvår och våldtagits av en falsk modeagent.

I lördags morse räddades hon av italienska polisen – som samtidigt grep 42-årige Claudio Rossetto.

– Han verkade vara den trevligaste mannen i världen, ska kvinnan ha sagt i polisförhör.

Så sent som i lördags ska den en kvinnlig svensk modell i 20-årsåldern ha befriats av polisen i Cinisello Balsamo, en dryg mil norr om Milano, enligt italienska nyhetsbyrån ANSA.

Efter att grannar hört skrik ska polisen ha kontaktats och kunnat hitta henne, skriver ANSA.

Vid 09.50 i lördags kom polisen till lägenheten, varifrån grannar hört skriken. Den 42-årig Claudio Rossetto öppnade dörren och förklarade att han grälat med sin flickvän, men att allt löst sig, uppger La Repubblica.

Men polisen krävde att komma in och hittade en ung kvinna där, som enligt La Repubblica, var skräckslagen och hade blåmärken.

Claudio Rossetto ska då väst åt henne på engelska: ”Tyst. Du vet vad som händer annars…”.

Träffades i Milano

Den italienska tidningen Corriere della Sera skriver att den svenska kvinnan ska ha träffat den misstänkte gärningsmannen i Milano där hon försökt göra modellkarriär. De ska ha mötts där i september efter att han utgett sig för att vara modellagent och de stämt träff i en bar. I själva verkar var mannen arbetslös.

Mannen ska med löfte om jobberbjudande ha lyckats övertyga henne om att följa med till hans hem. I polisförhör har kvinnan uppgett att mannen sagt att han kunde ordna kampanjer för stora märken inför lanseringar i Sverige.

Han ska även ha friat till henne, enligt svenskan.

– Han verkade vara den trevligaste mannen i världen, har kvinnan sagt i förhör, enligt Corriere della Sera.

Men i hemmet har hon i stället misshandlats, hållits fastlåst och blivit upprepat våldtagen. Enligt ANSA ska kvinnan ha hållits fången. Claudio Rossetto ska också ha tagit svenskans mobiltelefon.
Hon ska ha fått hålla kontakt med sina föräldrar via Facebook och Skype för att förhindra att de skulle larma myndigheterna, skriver Corriere della Sera. Han ska däremot kontrollerat henne och tvingat henne att bara prata engelska, så han skulle förstå vad de pratade om.

Dömdes 2008

I lördags ska svenskan misshandlats, men lyckats samla nog med kraft för att skrika så högt att grannarna hört. När polisen upptäckte svenskan ska hon varit så pass svag och i ett sådant chocktillstånd att hon inte kunnat prata på många timmar.

Mannen greps misstänkt för bland annat kidnappning och våldtäkt.
Redan 2008 dömdes 42-åringe Claudio Rossetto för liknande brott mot en annan ung kvinna från Vitryssland, enligt italiensk press. Även den kvinnan hölls fången i samma bostad, innan hon lyckades fly skriver La Repubblica.

Mannen hade avtjänat sitt fängelsestraff och släppts ur fängelset så sent som 2013.

Den svenska kvinnan uppges vara inlagd på sjukhus och hennes familj är på väg från Sverige.

– Vi känner till ärendet om att en ung kvinna misstänkts ha blivit utsatt för våldsbrott i Italien. Vår ambassad känner till det och arbetar med det, säger Erik Wirkensjö vid UD:s presstjänst.

Vänner bedrövade

En profil inom modellbranschen som känner både svenskan och flera av hennes vänner uppger att många blivit bedrövade av nyheterna från Italien.

– Det är ju fruktansvärt. De här tjejerna blir ju lite som en familj. En av hennes vänner kom nyligen hem från Italien och var riktigt bedrövad. De hade inte hörts på över fem månader och vännen trodde att hon bara åkt hem.

Modellprofilen beskriver svenskan som glad, positiv och med skinn på näsan.

– Jag skrev ett mejl till henne i höstas, men fick bara ett kort svar. Då blev jag lite konfunderad, för det kändes jättekonstigt för mig. Det slog mig nu att det förmodligen var han som dikterade vad hon fick skriva.

ARTIKELN HANDLAR OM

Italien

Brott