Orden som fick saudierna att kalla hem ambassadören

Tidigare uttalande av Margot Wallström orsaken

Det var inte enbart uttalandet om att Saudiarabien var medeltida som var orsaken till att landet kallade hem sin ambassadör, skriver Svenska Dagbladet.

I ett brev skriver saudiska ambassaden att ett uttalande av Margot Wallström (S) i riksdagen också ligger bakom beslutet.

För en dryg vecka sedan valde Sverige att avbryta det militära samarbetsavtalet med Saudiarabien. Som svar på det valde saudierna att kalla hem sin ambassadör från Sverige.

Nu framkommer nya uppgifter som säger att mer än så ligger bakom beslutet. Enligt Svenska dagbladet ska ambassaden i ett brev förklara för Utrikesdepartementet att uttalanden av Margot Wallström som gjordes redan i februari är orsaken.

”Diktatur”

Uttalandet de hänvisar till gjordes under den utrikespolitiska debatten i riksdagen den 11 februari då Margot Wallström bland annat sa att Saudiarabien är långt ifrån en feministisk politik när kvinnors rättigheter kränks i och med att de inte ens får köra bil.

”Man piskar bloggare och man har en kungafamilj med absolut makt. Då är det klart att vi inte kan använda något annat ord än diktatur”, skriver Svenska Dagbladet att Margot Wallström sa då.

Tidigare har det framkommit att Margot Wallströms uttalande om att Saudiarabien använder sig av medeltida metoder i och med piskningen av den fängslade bloggaren Raif Badawi också är en orsak.

Publisert: