Damberg om äldre företagare: ”De har inte så bra utbildning”

1 av 2 | Foto: Näringsminister Mikael Damberg (S).
NYHETER

Efter en intervju i tidningen Driva Eget pratade näringsminister Mikael Damberg (S) om företagare som går på export.

I intervjun ger han sin syn på äldre företagare som inte exporterar: 

– De kanske inte har så bra utbildning, säger han till tidningen. 

I en intervju med tidningen Driva Eget pratar näringsminister Mikael Damberg om äldre egenföretagare. Intervjun som tog cirka 25 minuter publicerades i på fyra sidor i Driva Egets nummer 2 2015.

Näringsministern berättar för tidningen om sina visioner och planer för landets småföretagare. Han ser gärna att fler företag börjar med export och att man stimulerar efterfrågan av företag som är aktiva i Sverige.

”Äldre kan inte språket”

Men när intervjun kommer in på frågan om äldre företagare och viljan att gå på export säger Damberg att diskussionen om dessa "blir ganska defensiv". Ministern menar att det ofta handlar om att "rädda gamla jobb".

– Men jag tror att det är precis tvärtom. Flera av de här företagen som är medelstora, som har äldre ägare, är lite rädda för att gå på export därför att de inte kan språket så bra. De kanske inte har så bra utbildning så de vågar inte riktigt ta in en högskoleutbildad mer i personalstyrkan. Så att få in en yngre generation som är hungrig och vill ut på nya marknader kan innebära jättemycket, säger han till tidningen.

Pressekreterare klagade

Intervjun publicerades i Driva Egets senaste nummer. Ett kortare utdrag som i rubrik och ingress var vinklat på Dambergs uttalanden om äldre företagare lades ut på tidningens sajt. Chefredaktören Camilla Björkman, som också gjorde intervjun, fick i samband med publiceringen ett samtal från Mikael Dambergs pressekreterare, Ann Wolgers. Björkman skriver i sin blogg att Ann Wolger gav henne ”en rejäl avhyvling” och ber tidningen att överväga att ändra rubriken eftersom hon anser att det inte finns täckning för den.

”Lång intervju”

Till Aftonbladet säger Ann Wolgers att det är en ”storm i ett vattenglas”:

– Det var en lång intervju och Mikael Damberg resonerade om vad det är som gör att inte fler svenska företag går på export. Intervjun är bra och jag har inte några synpunkter på den, men jag blev ledsen för att man i rubriken väljer att lyfta upp en enda sak, säger Ann Wolgers till Aftonbladet.

Hon säger att hon inte pratat med näringsminister Mikael Damberg (S) efter att intervjun publicerats.

– Vi är i Lund nu och besöker Sony Mobile. Jag messade honom, men vi har inte pratat, har inte hunnit, säger hon.

Fotnot: Intervjun med Mikael Damberg på Driva Egets sajt har samma rubrik som artikeln i papperstidningen. 

ARTIKELN HANDLAR OM

Export