Netanyahu skrällde i Israelvalet

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 6

Benjamin Netanyahu slog alla med häpnad.

När 70 procent av rösterna i det israeliska valet hade räknats, stod det klart att den nästan helt uträknade premiärministern och hans parti Likud samlat 23,73 procent av rösterna.

Motsvarande siffra för den främsta rivalen Isaac Herzog och partiet Sionistiska unionen var då 19,06 procent.

Enligt israelisk radio innebär siffrorna, om de står sig, att högerpartiet Likud får 30 av parlamentet knessets 120 mandat och det mitten-vänsterinriktade Sionistiska unionen 24.

”Enorm seger”

Nu vidtar koalitionsbyggande. En strålande nöjd Benjamin Netanyahu gjorde några timmar efter att vallokalerna stängt klart att han redan talat med ledarna för andra högerpartier och uppmanat dem att så fort som möjligt bilda en "stark och stabil" regering tillsammans med honom.

– Mot alla odds blev det en stor seger för Likud, slog han fast när vallokalsundersökningarna indikerat vart resultatet var på väg.

Isaac Herzog, Benjamin Netanyahus främsta rival i det israeliska valet, erkänner sig besegrad, enligt Reuters.

Israelexperten Anders Persson vid Lunds universitet konstaterar att siffrorna är mer eller mindre en skräll.

– Det är en enorm seger för Netanyahu personligen; en enorm seger för hans parti och för högern i Israel, sade han till TT när vallokalerna stängt på tisdagskvällen och konstaterade att Netanyahu är en "fighter och politisk överlevare".

Under valrörelsen såg det annorlunda ut. Då hade den nybildade alliansen Sionistiska unionen – som består av Herzogs Arbetarpartiet och den tidigare utrikesministern Tzipi Livnis parti Hatnuah – seglat upp som ledande i opinionsmätningarna.

Det hotet fick Netanyahu att delvis omorientera sin valkampanj och satsa på att locka över väljare från andra högerpartier och nationalistiska partier.

Men han har hela tiden prioriterat säkerhetsfrågorna, och har dessutom sagt att det inte kommer att bli aktuellt med någon palestinsk stat så länge han sitter vid makten.

Därmed finns det inte mycket hopp för någon nystart på de sovande fredsförhandlingarna med palestinierna, som redan har lovat att trappa upp sina ansträngningar för att få till stånd en egen statsbildning.

Brottmålsdomstolen

– Vi säger klart och tydligt att vi kommer att vända oss till Internationella brottmålsdomstolen i Haag och vi kommer att öka takten, gå vidare och intensifiera (alla diplomatiska ansträngningar), säger den palestinske chefsförhandlaren Saeb Erakat till nyhetsbyrån AFP.

TT

Publicerad: