Tidsgränsen för sjukförsäkringen försvinner

avEric Emanuelsson

Som det är i dag får man max vara sjukskriven i 2,5 år i Sverige - sen försvinner sjukpenningen.

Men nu rapporterar SVT att regeringspartierna i den stora utredningen om socialförsäkringarna är överens om att slopa den bortre tidsgränsen.

Detta ska enligt SVT Nyheter offentliggöras i morgon, när utredningen är klar.

Det var Alliansen som den 1 juli 2008 införde nya sjukregler som sa att en person i Sverige får vara sjukskriven i max 2,5 år. De människor som var allvarligt sjuka fick vara kvar - men resten blev av med sin sjukpenning och fick gå över till aktivitetsstöd.

Nu skriver SVT nyheter att den parlamentariska utredningen om socialförsäkringarna som kommer i morgon, visar att regeringspartierna i utredningen har kommit överens om att slopa den bortre tidsgränsen.

"Förlorar sin betydelse"

Gunnar Axén (M) är ordförande för kommitén som sköter utredningen. Han säger till Aftonbladet att ett antal nya åtgärder ska göra att den sjukskrivne rehabiliteras snabbare, och tidigare kommer till arbete eller får arbetsinriktad rehabilitering. Vilket gör att den bortre tidsgränsen förlorar sin betydelse och därmed kan tas bort.

– Bland annat ska det sättas in ett tidigare förstärkt samarbete mellan Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen. Försäkringskassan ska även med högst ett halvårs mellanrum utreda den sjukskrivnes arbetsförmåga, behov av arbetslivsinriktad rehabilitering eller om det är motiverat att bevilja en sjukersättning. Detta kan ersätta den bortre gränsen, säger Axén till Aftonbladet.

"Kan ta bort den"

I övrigt vill Gunnar Axén inte kommentera kommiténs utredning vidare - utan hänvisar tills i morgon när den offentligörs.

– Den bortre tidsgränsen har fyllt sin funktion. Men kan man ersätta en bra ordning med en bättre ordning, så att nyttan av tidsgränsen i praktiken försvinner, kan man givetvis ta bort den, säger Axén.

Den bortre tidsgränsen har under åren fått stor kritik och experter menade på att sjuka människor riskerade att hamna i fattigdom. Den nu sittande regeringen uppskattar att 75 000 människor blivit utförsäkrade fram till 2013, skrivet SVT.

ARTIKELN HANDLAR OM