Kolla, här är Vickan redan en drottning

Av: Mattias Sandberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Kronprinsessan Victoria kommer bli Sveriges­ drottning.

Anna Kinberg Batra kan bli Sveriges första kvinnliga stats­minister.

Friidrottaren Irene Ekelund ska bli bäst i världen.

Aftonbladet har listat tio av landets mest framstående personer – som på ­olika sätt tar över Sverige och världen.

Foto: PETER WIXTRÖM

1. Kronprinsessan Victoria, 37, kronprinsessa:

Sveriges blivande statschef och en av landets mest populära personer. Enligt ­Som-undersökningarna har kronprinsessan Victoria varit den offentliga person i Sverige som haft störst förtroende hos ­svenska ­folket.

Vilka är dina starkaste drivkrafter?

– Jag vill kunna fortsätta bidra till samhället och dess utveckling genom att exempelvis sammanföra människor från olika delar, vilket skapar en ­dynamik och kreativitet som tar Sverige framåt. Det är ett ­otroligt privilegium att få träffa så många intressanta männi­skor och verksamheter. Sverige är på många sätt ett fantastiskt land! Jag kan använda den opolitiska, ­representativa och enande kraft som mitt uppdrag innebär för att kunna göra skillnad och det är väldigt motiverande.

Hur ser kronprinsessan på sin roll?

– Jag hoppas kunna vara en länk och möjliggörare för att belysa olika områden och frågor som behöver stöd eller ges särskild uppmärksamhet. En viktig del

i rollen är att uppmärksamma viktiga samhällsfrågor. Det kan handla om att skapa förutsättningar för människor med olika bakgrund, som kommer från olika platser och har olika syn på saker, att de ges möjlighet att träffas. Något­ annat jag känner starkt för är att arbeta för att motverka utanförskap.

– Det är oroande när unga människor känner upp­givenhet och utanförskap. Vi måste skapa förut­sättningar så att den yngre generationen med rätta ska kunna se positivt och med tillförsikt på framtiden.

Foto: OLA AXMAN

2. Anna Kinberg Batra, 44, partiledare för Moderaterna:

Hon tog över landets näst största parti i januari – och 2018 kan M-ledaren Anna Kinberg Batra bli ­historisk som Sveriges första kvinnliga statsminister.

Vilka är dina största drivkrafter i ditt ­arbete?

– Att riva hinder i samhället så att var och en har möjligheten att utvecklas och växa utifrån sin egen förmåga och styrka. Det kräver svar på morgon­dagens utmaningar.

Vad vill du uppnå med ditt yrke?

– Jag har ett fått ett förtroende som jag vill använda till att bygga ett starkare och bättre Sverige där det spelar större roll vart du är på väg än var du kommer ifrån.

3. Aida Hadžialic (S), 28, gymnasie- och kunskapslyftsminister:

Hon är Sveriges yngsta minister – någonsin. Vid 28 års ålder har Aida Hadžialic nått längre än de flesta gör under ett yrkesliv.

Vilka är dina största drivkrafter i ditt arbete?

– Vetskapen och min personliga erfarenhet av att en gemensamt finansierad välfärd lyfter människor och ger dem möjlighet att ge tillbaka.

Vad vill du uppnå med ditt yrke?

– Mitt förtroendeuppdrag handlar om att försöka vända skolresultaten. Alla unga behöver klara gymnasiet för att kunna ta sig in på arbetsmarknaden.

4. Zara Larsson, 17, artist och bloggare:

Redan som 11-åring vann hon ”Talang” i TV4. I dag är Zara Larsson 17 år och har redan­ en internationell karriär. På Instagram har hon över en halv miljon följare och hon har väckt uppmärksamhet världen över för sina smarta och humoristiska inlägg­ om feminism, rasism och sexism.

Foto: TT NYHETSBYRÅN
Irene Ekelund.

5. Irene Ekelund, 18, friidrottare:

Hon är en av våra största friidrotts­talanger genom tiderna. För två år sedan slog Irene Ekelund igenom med dubbla sprintguld på seniornivå vid inne-SM 2013. Samma år plockade hon hem guldet på ­ungdoms-VM. Förra året tog hon sig till EM-­semifinal på 200 meter i Zürich på senior­nivå.

Vilka är dina största drivkrafter?

– Framgång. Viljan att hela tiden bli ­bättre.

Vad vill du uppnå med ditt yrke?

– Jag vill komma dit som världseliten är och bli bäst på det jag gör.

6. Eliza Kücükaslan, 33, entreprenör och affärsrådgivare:

Hon är tidigare landschef för Millvik i Ghana – och har blivit utsedd till framtidens kvinnliga ledare av chefsorganisationen Ledarna. Eliza Kücükaslan är 33-åringen alla företag slåss om.

Vilka är dina största drivkrafter?

– Min främsta drivkraft är min övertygelse om att vi alla kan göra skillnad och har ett ansvar för världen. Jag är rädd för lik­giltighet, den dagen vi slutar bry oss riskerar vi att tappa vår själ, tror jag.

Vad vill du uppnå med ditt yrke?

– Jag ser mitt jobb, vare sig det är inom näringslivet eller politiken, som en plattform för att skapa en rättvisare värld. Jag vill ­bidra till att människor över världen får förutsättningar att skapa och leva sina liv ­precis som de önskar.

Foto: Jonas Ekströmer/TT
Bianca Kronlöf.

7. Bianca Kronlöf, 29, allkonstnär:

Skådespelare, komiker, manus­författare och illustratör. Universalgeniet ­Bianca Kronlöf slog igenom med feministiska Youtubevideon ”Så jävla pk” 2012. Nu spelar hon på Dramaten och har prisats på internationella filmfestivaler för sin roll i filmen ”Svenskjävel” med premiär i mars. Gör dessutom med systern Tiffany Kronlöf den humoristiska tv-serien ”Full patte”.

Vilka är dina största drivkrafter?

– Lust! Och ilska. Jag behöver lusten för att orka och ilskan kommer från att jag ­jobbar mycket med samhällssatir. Där är ­ilskan alltid startmotorn.

Vad vill du uppnå?

– Rent privat vill jag pröva så många saker­ som möjligt och få utvecklas konstnärligt. Men sedan vill jag även att min konst ska innebära att världen blir en friare plats, där vi ska ha roligare och tycka mer om oss själva.

Seinabo Sey

8. Seinabo Sey, 24, artist:

Seinabo Sey är artisten som lagt världen för sina fötter med sin fantastiska röst. När hon släppte sin debutsingel ”Younger” i slutet av 2013 var det den mest ombloggade låten i världen ­under en månad. Nyligen prisades hon på Grammisgalan som Årets ­nykomling. 

Foto: Andreas Bardell
Stina Nilsson med silvermedaljen.

9. Stina Nilsson, 21, skidåkare

Förra veckan körde hon hem tre ­silvermedaljer i VM i Falun – och har sedan tidigare även ett OS-brons från Sotji. Vid 21 års ålder är Stina Nilsson redan en av de största stjärnorna i en av våra nationalsporter.

Foto: MAGNUS WENNMAN

10. Ida Backlund, 30, entreprenör:

Bästa UF-företagare, Årets unga entreprenör 2009. Årets kvinnliga stjärnskott 2010. Årets digitala ­gasell 2013. Ida Backlunds är vd för löshårsleverantören Rapunzel of ­Sweden och hennes meritlista talar för sig själv. På sju år fick hon före­tagets omsättning av växa från noll till 100 miljoner kronor. 

Publicerad: