Palestinaambassadör mötte Wallström

1 av 2 | Foto: Palestinas ambassadör Hala Husni Fariz Odeh.
NYHETER

Palestinas ambassadör i Sverige har träffat utrikesminister Margot Wallström för att diskutera de senaste dagarnas konflikt mellan Sverige och Arabförbundet. Relationen till Arabförbundet är spänd efter Wallströms öppna kritik av Saudiarabien. UD är redo för fler besök från ambassadörer i Arabförbundet.

Palestinas ambassadör i Sverige hoppades efter mötet att konflikten snart ska blåsa över.

– Konflikten måste lösas genom dialog, säger ambassadör Hala Husni Fariz Odeh.

Utrikesminister Margot Wallströms öppna kritik mot Saudiarabiens bristande mänskliga rättigheter och demokrati fick i tisdags Arabförbundet att reagera. Gemensamt uttryckte de 22 länderna både förvåning och kritik över Wallströms uttalanden och igår markerade Saudiarabien ytterligare genom att kalla hem sin ambassadör. Enligt uppgifter till Expressen väntas nu UD hålla möten med flera av ländernas ambassadörer.

”Beredskap för möten”

UD vill inte uppge huruvida möten kommer att hållas under dagen men säger sig ha "beredskap" för detta.

– Ett par av dem har hört av sig under de senaste dagarna och vi har beredskap för möten på olika nivåer, men detaljer kring mötena är inget vi kommunicerar utåt, säger Erik Wirkensjö vid UD:s presstjänst.

Uppgiften att fler länder inom Arabförbundet nu skulle komma att kalla hem sina ambassadörer finns det enligt Margot Wallström inga belägg för.

– Vi har sökt bekräftelse på det och det finns inga som helst underlag för de uppgifterna, sade hon efter utrikesutskottets möte under morgonen till flera medier.

Goda relationer

Palestinas ambassadör i Sverige, Hala Husni Fariz Odeh, mötte Wallström redan i går. Och hon menar att relationen till Sverige är både viktig och speciell. Samtalet fördes mellan "vänner".

– Våra relationer med Sverige är djupa, långvariga och har stärkts ytterligare genom erkännandet av Palestina och det historiska besöket av president Mahmoud Abbas, säger hon.

Även Sveriges stöd till Palestina för en tvåstatslösning har fört länderna nära, menar Hala Husni Fariz Odeh.

Hon hoppas att den schism som nu uppstått mellan Sverige och Arabförbundet snart ska vara löst.

– Jag tror att eventuella missförstånd eller olika åsikter mellan Sverige och länderna inom Arabförbundet kan och kommer att lösas genom fortsatt dialog och utbyte av åsikter. Vi hoppas att den senaste händelsen ska klaras upp under de kommande dagarna eller veckorna.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM