Elitkriminella målet vid tillslaget i Bosnien

NYHETER

Malmöpolisen beskriver det spektakulära gripandet i Bosnien som ett led i en vittomfattande utredning mot stadens kriminella elit.

I hemlighet övervakades männen och vid bosniska gränsen slog specialstyrkor till. I bagageutrymmet fanns en bomb beställd från Holland – med Sverige som slutmål.

Foto: Polisområdeschefen i Region syd, Stefan Sintéus, beskriver det dramatiska gripandet i Bosnien som en framgång. Tillslaget är en del av en större brottsutredning med Malmö som bas - som pågått under en längre tid.

Polisområdeschefen i Region syd, Stefan Sintéus, beskriver det dramatiska gripandet i Bosnien som en framgång. Tillslaget är en del av en större brottsutredning med Malmö som bas - som pågått under en längre tid.

Målet har varit att sätta dit flera personer från den kriminella eliten i staden.

– Vi kan inte säga att det handlar om gängkriminalitet. Det handlar om våldsrelaterad brottslighet med det är snarare enskilda grovt kriminella personer som vi betraktar som strategiskt viktiga i Malmö. Personer som är i den övre kretsen av kriminella.

Flera personer involverade

Han vill inte kommentera om polisen gjort några gripanden också på svensk mark - men han uppger att flera personer utöver den i Bosnien gripne svenska medborgaren figurerar i utredningen.

– Vad som har hänt i Sverige kan vi inte uttala oss om.

Det var under fredagen som tre män greps vid vid gränsen på väg ut ur Bosnien. Samtidigt greps två män i Sarajevo.

I bagageutrymmet på de tre männens bil fanns en sprängladdning - som enligt polisens misstankar skulle fraktas till Sverige.

– Det har funnits en sprängladdning med som man ville ha till Sverige. Men jag kan inte spekulera i vad sprängladdningen skulle använts till, säger Stefan Sinteus.

"Oerhört viktig förundersökning"

Tillslaget var del av en samordnad insats där polis från Bosnien, Nederländerna och Sverige deltog. Enligt bosnisk media var bomben beställd av personer i Holland.

Under den kommande veckan kommer åklagare i Malmö ta beslut om vilken brottsrubricering den misstänkta svenska medborgaren ska ställas inför.

På Malmöpolisen ser man gripandet - och utredningen i stort - som en framgång.

– Ja, för tryggheten i Malmö, för de boende i Malmö, är detta en oerhört viktig förundersökning, säger Stefan Sintéus.

ARTIKELN HANDLAR OM

Brott

Malmö

Sarajevo