IS trubbar av fångar med skenavrättningar

Publicerad 2015-03-13

Säger "Inget problem, bara video, vi ska inte döda dig"

Soldater från Islamiska staten, IS, håller parad i den ockuperade staden Raqqa i norra Syrien.

I ett antal videoinspelningar har IS avrättat synbart lugna fångar.

Nu kommer förklaringen till varför fångarna inte ber om nåd eller bryter ihop innan avrättningen.

De är i många fall omedvetna om att de ska dödas, eftersom de redan har utsatts för ett antal skenavrättningar.

"Saleh" har jobbat som tolk åt IS. Han berättar i en intervju med Sky News att hans arbete för terrorsekten bestod i att övertyga fångarna att de befann sig i säkerhet.

Den tidigare IS-medlemmen ska bland annat ha bevittnat när den 26-årige maskerade IS-bödeln Mohammed Emwazi, även kallad "Jihad John" från västra London, mördade den tillfångatagne japanen Kenji Goto, 47.

– När han dödade Kenji Goto såg jag det, men inte nära utan på lite avstånd, säger Saleh som nu har flytt från IS till Turkiet.

Bara Jihad John som avrättar utlänningar

Enligt Saleh är Mohammed Emwazi IS främste avrättare av utländska gisslan och hans inflytande är stort. Saleh berättar att "Jihad John" är respekterad inom gruppen på grund av hans villighet att avrätta utlänningar.

– En syrisk man kan vem som helst inom IS döda. Men utlänningar är det bara John som dödar.

Vid avrättningarna är det Jihad John som ger order, ingen annan, berättar Saleh.

När avrättningen var över, kom "tre eller fyra personer och tog hand om kroppen och lade den i en bil". Enligt Saleh åkte då Jihad John iväg åt ett annat håll.

Skenavrättningar förklarar lugn

Saleh berättar också att man innan inspelning av avrättningarna, spelade in ett antal skenavrättningar med offren där de klarade sig oskadda. Skenavrättningarna fungerade som repetition för att påverka slutresultatet i den riktning IS önskade. Det förklarar varför offren verkar så lugna när de läser upp uttalanden inför kameran.

Även den amerikanska journalisten James Foley och den brittiske hjälparbetaren verkade orädda när de läste meddelanden inför kameran, kort innan de blev mördade.

– Han brukade säga till mig att "säg inget problem, bara video, vi ska inte döda dig, vi vill bara att din regering ska sluta attackera Syrien. Vi har inget problem med dig, du är bara vår besökare".