Forssmed drar sig ur KD-striden

Foto: Jakob Forssmed och Ebba Busch Thor.
NYHETER

Nu finns bara en KD-partiledarkandidat kvar: Ebba Busch Thor.

Jakob Forssmed drar sig nu ur partiledarstriden.

– Jag vill bespara partiet en tid av spekulation och risken att vi dras isär, säger han.

Distrikt efter distrikt har meddelat var de står inför partiledarbytet i Kristdemokraterna. Kandidaten Ebba Busch Thor, kommunalråd i Uppsala, har en massiv uppbackning.

"Jag kliver av"

I dag meddelar den ende konkurrenten, riksdagsledamoten Jakob Forssmed, att han drar sig ur.

Forssmed uppger för Aftonbladet att han bedömer att han inte har förutsättningar för att få tillräckligt stöd.

– Även om det är mycket jämnare än vad distriktsnomineringarna visar, och även om jag har starkt stöd i många distrikt som skulle haft möte i kväll. Men i den stora bilden noterar jag att stödet för mig som partiledare inte är tillräckligt starkt. Jag vill bespara partiet en tid av osäkerhet och spekulationer, att vi riskerar att dras isär, och då kliver jag av.

Gratulerar Busch Thor

Avvägningen var inte lätt.

– Det är ett svårt beslut att ta. Jag har varit väldigt fokusera på att förbereda mig för att kunna leda partiet och inte minst presentera en inriktning för partiet som väldigt många slutit upp kring, att ta hand om människor i utanförskap och hantera den värderingskris vi ser i vissa unga miljöer. Men nu får inte jag chansen att göra det som partiledare, men jag hoppas ändå att partiet väljer att lyfta de här frågorna.

Jakob Forssmed har under förmiddagen kontaktat motkandidaten Ebba Busch Thor.

– Jag har ringt henne och gratulerat henne till det breda stödet. Det tror jag är en förutsättning för att partiet ska kunna gå framåt. Och jag har önskat henne all lycka.

"Känns på visst sätt"

Hur känner du personligen nu, när beslutet är taget?

– Det är klart när man laddat för något...Man kan inte gå in i en sådan här process med annat fokus än att man också ska göra det. Nu blir det att ställa om för mig, och det är klart att det känns på ett särskilt sätt.

Han vill i nuläget inte ta ställning till en eventuell plats i partiets presidium.

– Min inställning har varit att kandidera till partiledarposten. Jag har inte funderat på det, men får jag en sådan förfrågan från valberedningen ska jag ta ställning till det.

En nybliven KD-profil som många inom partiet hade velat sett kandidera, men som själv inte varit intresserad, är EU-parlamentarikern Lars Adaktusson. Han twittrar:

"Partiledarfrågan i KD ser ut att vara avgjord. Respekt Jakob Forssmed, gratulerar Ebba Busch Thor. Nu kör vi - tillsammans".

Aftonbladet söker Busch Thor.

Chatrine Pålsson Ahlgren är valberedningens ordförande säger att planen ligger fast, trots Forssmeds besked.

– Distrikten kan fortfarande nominera fram till i morgon klockan 12.

Ett nomineringsbesked väntas i slutet av nästa vecka. 

– Då ska allt material gå ut till rikstingsdelegaterna. Det är ju hela partistyrelsen som ska föreslås, inte bara ett presidie, säger Pålsson Ahlgren

Totalt, inklusive partiledare, handlar det 23 eller 24 personer som valberedningen ska föreslå.

ARTIKELN HANDLAR OM