Därför röstade folk på SD

avHanna Olsson

NYHETER

Ny statistisk analys av valresultatet

1 av 2 | Foto: Foto: URBAN ANDERSSON
Linus Bylund och Jimmie Åkesson.

Sverigedemokraterna gick starkt framåt i höstens val - men särskilt mycket i områden med hög arbetslöshet. Det visar en ny analys.

– Det har inte funnits siffror som visar det lika svart på vitt tidigare, säger Lars Ahnland, doktorand på Ekonomiskhistoriska institutionen på Stockholms universitet, till Dagens Arena.

Sverigedemokraterna fick 12,9 procent av väljarstödet i riksdagsvalet och ökade rejält i många av landets kommuner. Enligt en ny statistisk analys av valresultatet finns det ett starkt samband mellan hög arbetslöshet i en kommun och ett stort SD-stöd. Det skriver tidningen Dagens Arena.

Lars Ahnland, doktorand på Ekonomiskhistoriska institutionen på Stockholms universitet är den som ligger bakom analysen.

– Mina resultat visar på ett signifikant samband mellan hög arbetslöshet i en kommun och en hög andel röster på Sverigedemokraterna i kommunen. Det har inte funnits siffror som visar det lika svart på vitt tidigare, säger Lars Ahnland till Dagens Arena.

Inget samband med invandring

SD får även ett starkt stöd i kommuner med låg andel högskoleutbildade och det finns i analysen ett mindre tydligt samband mellan landsbygdskommuner och SD-stöd.

Men SD:s valresultat kan inte kopplas till andelen invandrare, enligt Lars Ahnlands analys.

– En rimlig slutsats är att invandringen i sig inte verkar vara problemet. Problemet är arbetslöshet och att man inte satsar på glesbygden och på människor med låg utbildning, säger han till Dagens Arena.

ARTIKELN HANDLAR OM