Mejla

Wolfgang Hansson

En explosiv cocktail av extremism

Vi lever i en tid där extremismen växer och motsättningarna i samhället ökar.
Islamister och högerextremister triggar varandra.
Terrorismen är på väg att bli vår nya farsot.

Ännu har vi sett relativt lite av den i Europa. I länder som Afghanistan, Pakistan, Irak, Somalia och Nigeria är självmordsbombningar och dödskjutningar vardagsmat. I november månad förra året dödades 5 000 människor i över 600 terrordåd med islamistiska förtecken. Det är nästan dubbelt så många som fick sätta livet till i världens hittills mest spektakulära terrorattack i New York den 11 september 2001.
Europa har än så länge kommit lindring undan. Men det är på väg att ändras.
Huvudskälen är två parallella fenomen; Islamiska statens framfart och den ökande nationalismen med en stark polarisering som följd. Vi ser hur extrempartier på båda sidor vinner mark runtom i Europa i den ekonomiska krisens spår. För rörelser som nynazistiska Gyllene gryning i Grekland är våld en naturlig arbetsmetod. Just nu sitter hälften av deras parlamentariker häktade.

Hand i hand med våldet går antisemitismen. Se hur partiet Jobbik i Ungern agerat. De fick 20 procent av rösterna i senaste valet.

Dessa rörelser har inte mycket gemensamt men bildar ändå en slags ohelig allians med Islamiska staten, al-Qaida och andra islamistiska terrorgrupper där antisemitismen är det mest framträdande draget vid sidan av ett allmänt hat mot yttrandefrihet och västerländska värderingar.
Samtidigt hatar de högerextrema islam och vi har redan sett attacker mot muslimer i bland annat Frankrike. Förmodligen är det bara början på en växande våldsspiral.

Dådet i Köpenhamn är nästan kusligt likt det i Paris för en månad sedan. Först attentat mot yttrandefriheten och sedan mot judar. I båda fallen har gärningsmännen varit kända för polisen med ett digert brottsregister i bagaget. Förmodligen radikaliserade under fängelsetiden.
Risken är uppenbar att fler terrorister i andra storstäder i Europa ska inspireras till liknande handlingar och att motvåld följer. Det är inte en fråga om utan när och var nästa dåd inträffar. Det kan bli Stockholm men lika gärna Berlin eller London.
Gruppen av presumtiva terrorister växer oroväckande snabbt.

Varje vecka reser nya unga män och kvinnor till Syrien och Irak för att slåss på Islamiska statens, IS, sida. Totalt handlar det om över 4 000 individer med västerländska pass. Bland unga radikala muslimer har det blivit mode, en cool grej att göra.
Varje vecka återvänder personer som stridit och fått terrorträning i Mellanöstern till sina hemländer i Europa.
En del av dem ännu mer radikaliserade och beredda att sprida terror.

Det faktum att IS bildat ett kalifat, en islamsk stat, har fått allt fler terrorrörelser runtom i världen att ansluta sig till dem. Vilket i sin tur fått konkurrenten al-Qaida (ur vilken IS ursprungligen växt fram) att känna sig hotad och vilja visa framfötterna.
Så vi har två stora islamistiska terrorrörelser med vid spridning i Europa och framväxande politisk extremism till höger och vänster.
En minst sagt explosiv cocktail som inte bådar gott för framtiden.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN